Fortsatt semester om hjärnan själv får välja
PUBLICERAD 15/8/2022
Lästid ca 4 min
Krönika

Fortsatt semester om hjärnan själv får välja

Hjärnan föredrar att ligga i en hängmatta och låta tankarna avlösa varandra. Att vara koncentrerad och fokuserad är en psykisk ansträngning för hjärnan, så det är inte konstigt om du tycker att det är svårt att komma i gång efter på semestern.

När du varvat ner under ledigheten är du inifrånstyrd i större utsträckning. När du sätter på dig jobbhatten igen blir du utifrånstyrd.

När du är ledig, är du i det jag kallar uppmärksamhet á la hängmatta. Tankarna kommer och går, de avbryts av en fjäril som flyger förbi, en blomdoft …

Men människan skulle inte ha överlevt som varelse om vi inte kunnat fixa mat och någonstans att bo. För att klara det måste vi vara i uppmärksamhet á la mästare, som jag kallar det. Du bestämmer dig för att genomföra – det du har bestämt dig för att genomföra.


När du är ledig, är du i det jag kallar uppmärksamhet á la hängmatta. Tankarna kommer och går, de avbryts av en fjäril som flyger förbi, en blomdoft …


Försöker att undvika psykiskt ansträngande tankearbete

Faktum är att vi människor, i så stor utsträckning som möjligt, försöker att undvika psykiskt ansträngande tankearbete. Vi föredrar att förlita oss på invanda vanor och mentala genvägar, som också är det snabbaste och lättaste sättet att lösa ett problem vi står inför.

Någon har sagt att 90 procent av alla tankar du tänker idag, är samma tankar som du tänkte igår. Så om du nödvändigtvis ska älta någonting, älta något som är positivt :)

Att rulla på i gamla hjulspår sparar förstås en massa energi och ansträngning. Och det skapar inte minst en känsla av trygghet och säkerhet.

Super Mario hoppar i exakt rätt ögonblick

Ungefär 90 procent av ditt liv styrs av automatiserade beteenden, så mycket i din vardag har blivit automatiserat. Du kommer inte ihåg om du låste dörren när du gick ut, men i de flesta fall har autopiloten varit påkopplad och dörren är låst.

Fickparkeringen har gått från det stadium - där varje moment var medvetet och krävde stor koncentration - till något du gör helt automatiskt. Och alla timmar framför Game Boy gör att Super Mario hoppar i exakt rätt ögonblick för att undvika ett hinder.

Hjärnan skapar kontinuerligt den här typen av snabbkommandon – neurala nätverk. De styr din kropp, ditt tal, medverkar i dina beslut och utför dina beslut.

Viktigt att du fyller på med glukos under dagen

Din hjärna förbrukar hela 20 procent av din energi. Den kräver dessutom ungefär tio gånger mer glukos och syre än dina andra organ.

Eftersom din hjärna förbrukar glukos fortare än den fylls på, när du sysselsätter dig med krävande intellektuellt arbete, är det viktigt att du fyller på med glukos under dagen.

Det är förklaringen till att fikapauser och mellanmål är så viktiga. Och det speciellt nu när du plötsligt ska vara koncentrerad och fokuserad under längre perioder.

För när du känner att blodsockerhalten sjunker, reagerar kroppen omedelbart. Pang! Du blir irriterad, okoncentrerad och rastlös. Lägg till det att minnet och förmågan till inlärning också påverkas negativt.

Gå ner ett kilo i veckan med bantarkorsord

Att sitta vid skrivbordet och tänka kräver alltså kalorier precis som löpning. Så när alla andra knep har tagit slut, kanske kvällspress och bantningsindustri kommer att försöka få oss att köpa med argument som: "Jag gick ner 10 kilo med hårdtänkning" eller "Gå ner ett kilo i veckan med vårt effektiva bantarkorsord".

Skämt åsido. När du lämnat hängmattan under träden eller stolen i solen, ställer hjärnan andra krav på dig. För så fort du ska hantera problem, som inte kan lösas med hjälp av invanda vanor och mentala genvägar krävs det en ansträngning.

Det kan vara tankar som att lyssna på någon och ge relevant och utvecklande feedback, koka ner all kunskap och information till en projektplan eller komma ihåg alla lösenord och rutiner efter semestern.

Välkommen tillbaka från semestern!

Tips

  1. En vän till mig börjar alltid att arbeta efter semestern på en torsdag. En mjukstart med en kort arbetsvecka.
  2. Det är jobbigt att lämna hängmattan och gå in i mästarläge, så din hjärna behöver fler pauser i början.
  3. Fyll på med energi. När du har druckit en kopp känner du effekten relativt snabbt; det beror på att koffeinet tas upp redan i munhålan.
  4. Att kombinera fikapausen med något att äta är bra. För det första organ som påverkas när du blir hungrig är hjärnan. Det resulterar i att både minne och uppmärksamhet försämras. Du blir dessutom på bättre humör och bli inte förvånad om de andra tycker att du är trevligare.
  5. Studier visar också att vi fyller på med energi under en tupplur. Även korta tupplurar, på bara några minuter, är effektiva. Uppmärksamheten höjs och du kan koncentrera dig; du är i uppmärksamhet à la mästare igen.

Om Tomas Dalström

Tomas Dalström är föreläsare, författare och journalist med inriktning på hjärnan.

Han har intervjuat 50 forskare och andra specialister. Det har resulterat i två kritikerrosade böcker ”Bäst i text ”Läseboken/Skrivboken” och ”Din hjärna från 2008 är effektivare än den du har idag”. Den sistnämnda har blivit en webbutbildning, Heppicopter-utbildningen.

Tomas har fått nationella och internationella utmärkelser för journalistik, facklitteratur, manus till video/film, multimediaproduktioner och innovationer.

Mer info: dalstromutanh.se och heppicopter.com.