Kunskap på ett smörgåsbord - nu utbildar vi oss på distans!
PUBLICERAD 27/6/2022
Lästid ca 3 min
Krönika

Kunskap på ett smörgåsbord - nu utbildar vi oss på distans!

Pandemin förflyttade oss snabbt fram till år 2035. I dagsläget vill vi känna oss fria att bo varsomhelst, jobba med det vi gillar och ändra inriktning allteftersom livet ändras.

Vi arbetar, lyssnar på föreläsningar, umgås och utbildar oss på distans. 
Tiden är förbi då vi arbetade i en bransch livet livet ut. Vi byter inte bara bransch efter några år, vi jobbar med olika jobb projektvis och säsongsvis. Vi lever i en snabb förändringstid.

Tidigare krävdes det möjlighet att resa, en god ekonomi och kanske hjälp med vardagspusslet för att klara en ny inriktning via utbildning. Distansutbildning är rättvis. Oavsett vem man är och hur man lever så kan man skaffa sig ny kompetens direkt från hemmasoffan. Smidigt, tids- och kostnadsffektivt.

Att studera via dator har en massa fördelar men har även sina nackdelar. Just nu exploderar utbildningsbranschen av digitaliserade kurser av olika dignitet. Vem som helst kan sätta ihop en hemsida och köpa in en säljtjänst men det är en helt annan sak att presentera ett fungerande innehåll pedagogiskt och uppläggsmässigt.  Länkar och det administrativa behöver fungera och texten behöver vara uppdaterad allteftersom omvärlden ändras. 
Ta referenser och var riktigt noggrann om du vill boka en kursplats. Det tjänar du på i längden. 


Vi byter inte bara bransch efter några år, vi jobbar med olika jobb projektvis och säsongsvis.


Att ha kontakt med kurskamrater på ett eller annat sätt är viktigare än man tror. Det är där man utvecklas och får ta del av de andra kursdeltagarnas insikter och frågor. Finns det ett forum där kursdeltagare kan mötas? Finns det inte kan det finnas en anledning till det.
Och se om kursen ger dig ett diplom efter avslut. Fråga om din nya kompetens kommer att redovisas på diplomet och om det finns möjlighet till en certifiering. Har den något värde i ditt CV? Vilken skola har högst renommé i din bransch? Fråga även hur länge du har tillgång till utbildningen online. Om den släcks ner snabbt så kan du inte gå tillbaka och studera det du behöver. Glöm inte att kolla upp ekonomin om det är en privat leverantör. Det är inte roligt att stå där med en halv utbildning om din skola går i konkurs. 

Fråga på vilket sätt onlineutbildningen är upplagd. Jobbar man med det som kallas gamification? Då använder man poängsystem, belönar prestationer och man får fördelar när man nått olika nivåer osv. Hjärnan gillar det som på svenska heter spelifiering och man använder det mer och mer i olika verksamheter.  Inte bara i distansutbildningar. Det används även i rekrytering, motivering av team, förbättrat teamarbete, att öka produktiviteten och i många andra områden. Studier visar att det är ett effektivt och snabbt sätt att lära sig på.

Och glöm inte att allt bygger på att det finns bra människor bakom det du ser på skärmen. Det är som sagt lätt att köpa in en hemsida och säljtjänst men när du väl bokat och eventuellt betalat för din kurs så behöver du ha förtroende för dom som ska utbilda dig. 

Varje gång du lär dig något nytt blir du en ny människa. Framtiden är din! 

 

Susanna Malm, Kommunikatör Krönikör och Samtalsterapeut.