NCC om varför auktoriserad bemanning är ett krav

Lästid : 2 min

NCC om varför auktoriserad bemanning är ett krav

Som för många andra företag varierar NCC:s behov av bemanning efter årstid och säsong. Då behövs kompetens som snabbt kan sätta sig in i arbetet och bli en del av teamet. Att bemanningsföretagen är auktoriserade via Kompetensföretagen är inte bara ett önskemål, utan ett krav. Här berättar Lisen Hagberg, HR Business Partner på NCC, om varför.

Anlitar bara seriösa aktörer

Lisen Hagberg jobbar som HR Business Partner på NCC med områdena Västerbotten, Jämtland och Västernorrland. Det betyder att hon bland annat stöttar chefer i personalfrågor och driver allt från rekrytering och rehab till kompetensutveckling. När det kommer till att ta in personal från bemanningsföretag är hon drivande i processen. 

– Vi anlitar endast seriösa aktörer i vår verksamhet, berättar hon. Upphandlingarna för bemanning sker centralt, men jag jobbar lokalt och kan ibland behöva göra lokala anpassningar – men aldrig genom att tumma på kraven. Auktorisering är vår policy och blir en slags kvalitetsstämpel. 

Flexibelt och nödvändigt

Hos NCC, som hos många andra, kan det vara svårt att veta i förväg hur mycket jobb det blir vid arbetstoppar. Då regleras bemanningen med inhyrd personal för att täcka behoven och behålla flexibiliteten. Men att arbeta med tillfällig personal ställer vissa krav – även på NCC själva.

– De som kommer in via bemanningsföretag ska så klart behandlas på lika villkor som våra egna, säger Lisen. De jobbar ju sida vid sida och där gör vi ingen skillnad. 

Bemanning kan bli rekrytering

Ibland uppstår ett mer kontinuerligt behov av arbetskraft.

– Har vi personal vi trivs med händer det att vi behåller vissa guldkorn genom att erbjuda anställning. Då är det också en fördel att ha ett auktoriserat bemanningsföretag som är vana vid detta och kan hjälpa till att göra processen smidig, avslutar Lisen. 

Fler fördelar med auktoriserade bemanningsföretag:

  • Årlig granskning
  • Skarpa krav på t ex etiska regler
  • Trygghet för kunder och medarbetare
  • Gynnar seriösa företag
  • Goda villkor för anställda i form av bland annat kollektivavtal och trygghetsförsäkringar 

Kompetensföretagen införde auktorisation för bemanningsföretag redan 2007. Följ Kompetensföretagen på LinkedIn här.