Klart du ska vara konflikträdd!

Lästid : 2 min

Klart du ska vara konflikträdd!

Nu är det pang på kära chef: Var rädd för konflikter. Gå inte på myten om att konflikter är utvecklande. Det är de inte.

För dig som inte håller med mig, tänk på att ordet konflikt kommer från latin och betyder sammanstöta, kollidera, råka i strid eller kämpa. Låter knappast som en grogrund för en sund, utvecklande kultur, eller hur?

En av de viktigaste uppgifterna för dig som chef är att skapa trygghet och tillit i din grupp. Jag har upplevt den sköna känslan av att vara en del av ett sådant gäng. Vi hade en positiv, stöttande atmosfär. Vi trivdes och presterade därför bättre.

Men var vi överens om precis allt? Inte alls. Vi kunde vara nog så raka i vår kommunikation och tycka olika, men alltid med omtänksamhet och med fokus på att göra något bra tillsammans. För här är grejen: 


Att tycka olika är inte samma som att ha en konflikt


Det är precis här som en del chefer och vissa ”experter” trampar snett. De ser all form av oenighet som en konflikt och basunerar ut att de minsann älskar konflikter och de pratar om hur utvecklande de är. Har du som chef en konflikt att hantera så har du låtit det gå för långt. Istället måste du vara modig och skapa en kultur där man får lyfta problem utan risk för härskartekniker, attacker och bestraffningar. 

Jämför det med att du har ett gruskorn i skon. Det skaver lite men du tänker att det nog inte är så farligt och du fortsätter att raskt ta dig framåt. Sedan börjar det göra ont och du haltar dig fram långsammare än innan. Efter ett tag börjar det bli riktigt smärtsamt. Du måste stanna och ta av dig skon. Det blöder och du riskerar infektion. Du kommer helt enkelt ingen vart förrän såret läkt. Tänk nu istället om du tagit ut gruskornet mycket tidigare, medan det fortfarande bara skavde. Så mycket bättre du hade presterat då. Så mycket längre du hade kunnat gå. 

Skilj på skav och sår 

Skav är oenighet. Sår är konflikt.
Skav säger ”Jag är inte bekväm i detta.” Sår säger ”Du är dum i huvudet!”
Skav är oenighet. Sår är konflikt.

Är du konflikträdd? Så bra! Då kommer du inte att låta skavet bli ett sår.

Tack för att du läser mina tankar.

Antoni Lacinai

The Workplace Communication Expert