Gothenburg Executive MBA – en livsomvälvande utbildning som ger de rätta verktygen
PUBLICERAD 21/3/2024
Lästid ca 3 min

Gothenburg Executive MBA – en livsomvälvande utbildning som ger de rätta verktygen

Letar du efter ett ambitiöst akademiskt program som förbereder dig för att bidra i lednings- och strategiarbete eller axla ett fullskaligt internationellt uppdrag? Gothenburg Executive MBA ger dig de verktyg du behöver.

En bra HR-chef bör, enligt forskningen, vara duktig på att lösa problem tillsammans med kollegor från andra funktioner.

– Det här är en utbildning som har haft avgörande betydelse för min karriär, men också min personliga utveckling, säger Björn Axelsson, VP and Head of HR på Sandvik Mining & Rock Solutions.

Björn gick Executive MBA-programmet på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet under åren 2012–2014 och har behållit kontakten med akademin genom att varje år gästföreläsa på Executive MBA-programmets HRM-modul.

Breddade perspektiv

Året efter sin examen från Executive MBA-programmet gick Björn till en tjänst som VP HR på RUAG International i Schweiz. Han fortsatte sedan på ytterligare ett schweiziskt bolag, innan han hösten 2019 återvände till Sverige i rollen som VP and Head of HR på Sandvik Mining & Rock Solutions, med 18 000 anställda i 60 länder, inklusive 300 medarbetare inom HR. Även om verktygen och lärdomarna från programmet varit avgörande för hans karriär inom globala företag, har det också betytt mycket för den egna personliga utvecklingen.

– För mig var Executive MBA-programmet livsomvälvande, det har påverkat mina värderingar och fått mig att tänka i bredare globala perspektiv, med allt vad det innebär. Bland annat att vara mer nyfiken på andra kulturer.

Inspirerande föreläsare

En av de föreläsare som gjorde starkast intryck på Björn är Gideon Kunda, professor vid Tel Aviv University och fortfarande ansvarig för modulen Organizational Structure and Culture. Även professor Ramnath Narayanswamy på Indian Institute of Management i Bangalore gjorde intryck under modulen Creative Leadership, när programmets deltagare besökte Indien.

– Gideon glömmer man inte och Ramnath var oerhört fascinerande, berättar Björn. Han fick oss att bredda våra perspektiv och jobba med våra fördomar. Vi fick lära oss om mer eller mindre omedvetna livsstrategier och försvarsmekanismer. Initialt kunde det vara skrämmande, men rätt använda ger insikterna en enorm utväxling.

Debatter och gruppdynamik

Programmet har bidragit till att Björn Axelsson fortfarande, nästan tio år senare, har en nära relation med skolan, liksom några av de föreläsande forskarna. Han är också själv en uppskattad föreläsare på Executive MBA-programmets modul Human Resource Management, som leds av professor Jessica Bagger från California State University i Sacramento, USA.

– Att kliva in i en Executive MBA-grupp är bland det mest stimulerande du kan göra som föreläsare – men det är också det mest utmanande. Vi vill verkligen leverera och anpassar hela tiden innehållet efter gruppens utveckling. Den där fantastiska dynamiken i rummet när alla är med och debatterar, det är just det man vill åt, det kollektiva lärandet.

Väger tungt

Programmet ställer krav på deltagarna och tar mycket tid utanför jobbet. Men med sin internationella erfarenhet och utblick vet Björn vilket värde det kan ge. Allt fler svenska beslutsfattare inser att en Executive MBA-utbildning väger tungt.

– Utbildningen ger erfarenheter och kompetens som är nödvändiga för personer som förväntas bidra till hela affären i en organisation. Finns möjligheten att gå själv eller skicka kollegor till programmet, är det väl värt insatsen.

Här kan du läsa mer om programmet Gothenburg Executive MBA.