Hundpromenader, ledarskap och effektiva mötesmodeller
PUBLICERAD 2020-12-07

Hundpromenader, ledarskap och effektiva mötesmodeller

Redan innan pandemin satte oss i undantagstillstånd var det ett jämrans tjat om att allt skulle vara så förbannat effektivt. Effektiva möten, effektiv kommunikation, effektiva processer. Jag och många med mig blev nog lite trötta till slut.

Inte för att det är fel att vara effektiv. Inte alls. Det är klokt. Vi använder våra mentala och fysiska resurser optimalt. Vi samarbetar oss fram och presterar med hjälp av effektiva möten. Problemet är att du som chef kan bli ofrivilligt blind för det som inte ryms i effektivitetsbubblan. Och då riskerar det att bli ett endimensionellt möte.

För några år sedan var jag ute på morgonpromenaden med vår hund när jag fick ett Eureka-moment. Jag hade försökt komma på en enkel komihågmodell för att förklara vikten av att tänka i två nivåer för att få till bra arbetsmöten. Å ena sidan har du målet med mötet. Å andra sidan har du syftet. Å ena sedan vill du informera. Å andra sidan vill du involvera. Hur skulle jag formulera det hela på ett enkelt och smart sätt…?

Då, där ute i skogen med vår hund Våfflan, kom jag på det! Vi ska ha EFFEKTFULLA möten. Tanken var rätt enkel. Effekten beror på Effektiviteten å ena sidan, men lika mycket på Energin, Entusiasmen, Engagemanget. Formeln blev då E = E x E eller så här: 

Effekten = Effektiviteten gånger Energin

Om du tänker dig en fyrfältare blir det så här:

  • Om du har hög effektivitet och låg energi blir det snabbt ett väldigt tråkigt möte.
  • Om du har låg effektivitet och hög energi kan det bli clownigt och kramigt men inget gjort.
  • Om du har lågt på båda är det verkligen dags att förändra! Eller fly, fort.
  • Om du har högt på båda så är du Effektfull - Alla vinner.

Jag klappade mig själv på axeln. Jag insåg också att detta inte stannar vid bra möten, utan är ett ramverk för allt ledarskap. Ännu en klapp på axeln. Jag blev snudd på euforisk med en släng av hybris. Sedan dess plockar jag upp formeln i olika chefssammanhang och upptäcker att den håller. Den funkar. Den gör oss mindre blinda. 

Hur tänker du själv i ditt ledarskap? Är det bara checklistor, milestones och toll gates? Eller är det bara kaffe, ballonger och AW? 

De bästa mötena har både ett mål och ett syfte, de har både en tidsram och utrymme för diskussion, de har både hårda beslut och mjuka skratt.

E = E x E

Det tog några månaders hundpromenader innan jag knäckte problemet och kom på den modellen. Nu är den din om du vill ha den.

Tack för att du läser mina tankar

Av: Antoni Lacinai

Antoni är en kommunikationsexpert med fokus på ledarskap. Han är en uppskattad föreläsare och utbildare i all form av mänsklig kommunikation.

(Artikeln är från Chef & Ledare Magasin)


Chef & Ledare Magasin

Ta del av chefer och ledares erfarenheter. Få deras tips och få en insyn i hur det verkligen går till bakom kulisserna. Genom att läsa fördjupade intervjuer tillsammans med spännande omvärldsbevakning får du en djupare inblick i framgångsrikt ledarskap.

För mer information och frågor om prenumeration kontakta redaktionen på redaktion(@)chef-ledare.com

Chef & Ledare är ett oberoende chef- och ledarmagasin med fokus på fördjupade intervjuer om framgångsrikt ledarskap.
Följ oss på Instagram @clmagasin

Dela på Facebook : Hundpromenader, ledarskap och effektiva mötesmodeller
Dela på Twitter : Hundpromenader, ledarskap och effektiva mötesmodeller
Dela på Linkedin : Hundpromenader, ledarskap och effektiva mötesmodeller