Därför kan mikroträning överlista hjärnan

Lästid : 3 min

Därför kan mikroträning överlista hjärnan

Evolutionen har bidragit till att vi hellre väljer att ligga på soffan och äter kalorier än att svettas på ett gym. Därför blir tröskeln också hög för många att komma i gång med att röra på sig mer. Vi behöver med andra ord redskap för att överlista och motivera vår ”stenåldershjärna” att välja mer hälsosammare val som att aktivera kroppen framför en livsstil med mycket stillasittande och stress.

För över 10 000 år sen levde vi människor ett tufft liv ute på savannen. Det var brist på föda, vi behövde vara i rörelse för att leta efter mat, fysiskt starka för att kunna både slåss och fly från vilda djur och fiender. Att leva under dessa förhållande i flera tusen år innebar att evolutionen med tiden förändrade våra hjärnor så att förutsättningarna för överlevnad ökade.

En ny livsstil 

Då är det inte så konstigt att kroppen mår bra av att hålla i gång och hjärnan försöker hitta vägar som sparar på energi samt belönar oss när vi äter kaloririk mat. Det var ändå tack vare den hjärnan som gjorde att våra förfäder överlevde.

I dag lever vi däremot långt ifrån savannens påfrestningar och faror även om hjärnan tror att vi är kvar där. I stället har vi antagit en livsstil med mer stillasittande och stress. 
Kanske inte heller då så märkligt att vi ser mer fysiska sjukdomar som hjärt-och kärl, typ 2 diabetes samt psykiska tillstånd som depression, ångest och utmattningsyndrom i samband med denna livsstil. 

Hjärnans plasticitet – så kan den förändras

Att vara fysiskt aktiv ger hälsovinster det vet de flesta men ändå är det inte det vi väljer i första hand. Därför behöver vi på olika sätt överlista vår ”stenåldershjärna” så att aktivera kroppen blir ett förstahandsval. Hjärnan är plastisk vilket innebär att den är formbar och genom att vara fysiskt aktiva kan förändringar i hjärnan ske på cellnivå och när det gäller funktioner som minne, koncentration, inlärning o.s.v. Formbarheten sitter i hela livet och därför är det aldrig för sent att börja ta in mer kroppslig aktivitet i sitt liv. Är inte det tillräckligt motiverande till att resa sig från stolen och skaffa ett träningskort?

Så motiveras stillasittaren att bli aktiv

Med tanke på vetskapen vi har om vår hjärna så kanske träningskortet blir införskaffat för en del men inte för andra. Så hur överlistar vi hjärnan då?
Det kan vi göra genom att utföra fysiska övningar i korta pass, mikroträning vilket innebär en låg tröskel för att komma i gång samt det kräver ingen förflyttning eller klädombyte. Med andra ord tar det lite energi att starta upp och vi får belöningen med positiva effekter på vår hälsa.

Det är individuellt hur mycket kroppen behöver aktiveras men vad forskningen är överens om är att all rörelse räknas och för den som inte rör sig nämnvärt har mest att vinna.

Erik Näslund med flera från på Karolinska institutet har kommit fram till att bara genom att bryta stillasittandet och aktivera kroppen i 3 minuter varje halvtimme ger effekt på hälsan.

Förbättrad arbetsmiljö med mikroträning

På en arbetsplats är det med andra ord en god idé att integrera mikroträning under dagen för medarbetarna då det ökar chanserna att det blir av. Genom mikroträningen kan stillasittandet och ett monotont rörelsemönster brytas samtidigt som medarbetarna får upp pulsen och det mentala bruset får en paus. Arbetsplatsen å sin sida kan få mer motiverade, fokuserade och friskare medarbetare. 

Nyfiken på mikroträning?

Wellify är en app som ger guidade videos på 1 minut med mikroträning under dagen. Det kan förbättra fokuset, ge mer energi och minskad stress för medarbetarna. Ta reda på mer om Wellify.

Ta en paus från arbetet och kör en video från Wellify med mikroträning, det kan ge dig mer energi och få loss spänningar.


Vill du veta hur Wellifys app fungerar, se videon och få en guidad tur.

 

Varför mikroträna? – Wellify Official