7 tips för bättre digitala möten

7 tips för bättre digitala möten

Vill du skapa bättre digitala möten och förbättra kommunikationen med dina kollegor? Här hittar du 7 enkla tips.

Den digitala utvecklingen påskyndades av Corona-pandemin och idag har de flesta medarbetare erfarenhet av möten på distans. Men vad är viktigt att tänka på och hur ska man lägga upp videomöten på bästa sätt? Här kommer 7 tips:

Utnyttja kameran
Enligt forskningsprojektet ”Ögonkontakt i samtal” från KTH är det viktigt att ha kameran påslagen för att skapa närvaro. Precis som vid ett fysiskt möte vill deltagarna se dina ögon och reaktioner.

Sitt i medljus
Se till att ditt ansikte är väl upplyst så att deltagarna ser det. Ett stort fönster bakom skärmen är inte ultimat, byt i så fall plats för att undvika motljus.

Le lite extra
Enligt Måns Jonasson, internetexpert på Internetstiftelsen, är det lätt att vi människor missförstår varandra när vi inte ses och får hela bilden. I digitala möten är det därför en fördel att prata lite långsammare, artikulera mer och också le oftare än i ett vanligt möte.

Stäng av mikrofonen
Har du möte med 25 deltagare eller fler kan det bli väldigt störande med harklingar och hostningar. Sätt därför alla på ljudlöst när de inte ska prata. Kom ihåg att aktivera den igen när du vill interagera och bestäm gärna någon som fördelar ordet.

Kolla ljudet
Sitter du i en lokal med bakgrundsljud får datorns mikrofon svårt att sortera ljuden. Använd hörlurar istället. I ett tyst rum är datorns mikrofon däremot oftast tillräcklig.

Planera mer
Var tydlig med syfte, upplägg och form för mötet redan i inbjudan. Är det ett webbinarium, föreläsning eller vill du att deltagarna ska interagera. Bör de förbereda någonting?

Ha kortare möten
Vi blir snabbare trötta och okoncentrerade när vi sitter i digitala möten än när vi ses fysiskt. Behöver du hålla ett möte som är längre än fyrtiofem minuter, planera in pauser.

 

Källa: Internetstiftelsen, Tillväxtverket