Hur Sverige kunde digitaliseras på en vecka
PUBLICERAD 1/9/2020
Lästid ca 3 min

Hur Sverige kunde digitaliseras på en vecka

Den 16 mars 2020 är ett datum som för alltid kommer vara inpräntat i det kollektiva svenska medvetandet. Den 16 mars är datumet då Sveriges hantering av coronapandemin satte igång på allvar, och därmed den senaste traditionella arbetsdagen för väldigt, väldigt många.

Redan vid den här tidpunkten hade den globala pandemin fått konsekvenser för världens ekonomi, och eftersom Sverige nu gick in med, förvisso milda sådana, restriktioner fanns det flera orosmoln på himlen. Och självklart har det varit en obarmhärtigt tuff tid för många branscher och yrkesroller, men den digitala transformation som Sverige var tvungen att genomgå hade kunnat slå långt mycket hårdare mot arbetstagare, arbetsgivare och skolelever. Sverige var faktiskt redo.

En digital transformation av det här slaget är förstås ingenting som görs i en handvändning, utan det krävs en upparbetad infrastruktur, förståelse och allmänkunskap för att kunna agera snabbfotat. När det gäller det rent praktiska, tillgång och möjlighet så har Sverige de absolut bästa förutsättningar som kan tänkas.

98 procent av svenskarna har tillgång till internet i hemmet, vilket är betydligt fler än det totala EU-snittet. Dessutom har över hälften, 57 procent, en fiberuppkoppling. Och när det gällde de mjukare värdena; fler företag arbetade redan aktivitetsbaserat, många organisationer och företag tillät sina medarbetare att arbeta hemifrån redan innan coronapandemin slog till, och många arbetsgivare har under lång tid erbjudit sina anställda bärbara datorer. Dessutom har vi som nation en hög användning av Office 365 och framförallt Teams. Sverige, och svenskarna, var alltså redan innan pandemin på väg mot en digital transformation.

Så när regeringen redan dagen efter, den 17 mars, beslutade att stänga samtliga gymnasieskolor var såväl lärare som elever och hemarbetande föräldrar redo. Lätt var det förstås inte, samtliga behövde på mycket kort tid ställa om till en digital hemundervisning. Bara i Stockholms stad digitaliserades 30 gymnasieskolor, vilket innebar att totalt 28 000 elever och över 4 500 lärare på mindre än en vecka gick från traditionell undervisning till digitalundervisning med hjälp av samarbetsplattformen Microsoft Teams.

Därtill hjälpte vi på Microsoft också den svenska sjukvården att transformera sitt arbetssätt, bland annat i region Jämtland-Härjedalen. Tillsammans med vår partner ImagineCare erbjöds 4000 personer med kroniska sjukdomar distansvård i hemmet. Detta för att på säkrast möjliga sätt skydda äldre och andra riskgrupper, och dessutom nyttja digitala verktyg för att minska trycket på en redan hårt ansatt sjukvård. För att minska smittspridning och få en grundlig överblick på patienternas allmäntillstånd uppdaterades Region Jämtland, via text och video, dagligen på patienternas mående.

Framtiden kommer se väldigt annorlunda ut
I början av maj presenterade analysföretaget Canalys sin senaste rapport över första kvartalet. Distansarbetet har gjort att företag illa kvickt behövt ha tillgång till mer datorkraft. Enligt rapporten är det allt fler företag som vill använda sig av molnbaserade verktyg.Efterfrågan har lett till fler investeringar i molninfrastruktur – totalt gick investeringarna upp med 34 procent globalt. Mycket av det går att härleda till det enorma uppsving som molnbaserade mötesplattformar, som Teams, fått under de senaste 3 – 4 månaderna. Den nya tidens sätt att arbeta är här.

Vi är fortfarande mitt uppe i pandemin, och ju längre den fortgår desto fler, och mer djupgående blir frågeställningarna, för såväl arbetsgivare som arbetstagare.Hur leder man en organisation där vi inte ses? Hur bibehåller vi företagskulturen och det sociala kittet? Hur säkrar vi en bra arbetsmiljö? Hur får vi ut mest av ett digitalt arbetssätt och digitala möten? Hur hanterar vi det enorma informationsflödet? Och, hur tar vi tillvara på de nya möjligheter som uppstår?

Vad som står klart är att framtidens skola, arbetsplats och sjukvård kommer att se markant annorlunda ut jämfört med idag. Vi landar i ett nytt normalläge.

Av: Henrik Byström, Affärsområdeschef Microsoft, Modern Workplace

(Artikeln är från Chef & Ledare Magasin)


Chef & Ledare Magasin
Ta del av chefer och ledares erfarenheter. Få deras tips och få en insyn i hur det verkligen går till bakom kulisserna. Genom att läsa fördjupade intervjuer tillsammans med spännande omvärldsbevakning får du en djupare inblick i framgångsrikt ledarskap.

För mer information och frågor om prenumeration kontakta redaktionen på redaktion(@)chef-ledare.com

Chef & Ledare är ett oberoende chef- och ledarmagasin med fokus på fördjupade intervjuer om framgångsrikt ledarskap.
Följ oss på Instagram @clmagasin