Ledarskap. AI. Framtid.
PUBLICERAD 2020-07-10

Ledarskap. AI. Framtid.

Hon ska leda Microsofts svenska verksamhet inom tekniker som artificiell intelligens, mixed reality och molntjänster. Hélène Barnekow – vd på Microsoft – har lång erfarenhet av digital transformation i kombination med en förmåga att skapa starka team.

Jag kommer från en liten by i Skåne där jag läste Internationella ekonomlinjen med språk på Lunds universitet. Efter det har jag arbetat utomlands i princip hela tiden och flyttade till Sverige först 2014. Telia byggde upp en helt ny koncernledning och det var så jag kom till Stockholm. Jag började på Microsoft i januari 2019.

 

Den största utmaningen de första åtta månaderna?
– Microsoft är ett av världens största bolag. Den största utmaningen har varit att så snabbt som möjligt ta till sig vad företaget i stort handlar om. Alla de möjligheter det innebär, och hur man tänker på den svenska marknaden. – Det är inte så mycket hur man jobbar med sina kunder, ledarskapet eller den typen av frågor. Den stora utmaningen är att kunna förstå det stora och omsätta detta till det som skapar värde på ens egen marknad.

 

Är ledare ett självklart val för dig?
– Jag ägnade mig mycket åt sport när jag växte upp. Det var i princip alltid lagsporter och jag spelade fotboll i hur många år som helst. Jag dömde i fotbollsmatcher och var ledare över fotbollslag. Jag tycker att det är roligt att vara en del av ett lag, leda ett lag och få ihop ett team. Det är verkligen en passion jag har. – Ledare har aldrig drivit mig som befattning men när jag väl hade kommit in i ledarskapet så rullade det på och jag fick nya erbjudanden och nya roller. – Ledarskapet är ingenting isolerat. Man är hela tiden i en kontext av någonting och hela tiden sammankopplad med andra människor. Man tränar på sitt ledarskap i varje vardaglig situation.

 

Vad är ledarskap för dig?
– Du måste ha ett genuint intresse för människor. Man leder människor, oavsett vilken roll man har som ledare. Då menar jag verkligen ett super genuint intresse. Det finns två egenskaper, ödmjukhet och mod, som om man kombinerar dem är oerhört värdefulla för en ledare. – Har man jobbat för ledare som inte har något mod så vet man hur otroligt begränsande livet blir. Mod är extremt viktigt. Det är ännu viktigare idag när vi lever i en värld som går så snabbt och där det är mycket vi inte kan kontrollera. Om en ledare inte vågar ta beslut och risker blir organisationen ganska paralyserad. – Samtidigt tror jag man behöver en stor portion ödmjukhet. Både ödmjukhet inför sin egen roll. De beslut man fattar kan få stor effekt på människor, och stor effekt på bolagets framtid. – Men även ödmjukhet inför att man inte kan vara den där allvetande personen. Jag kan inte gå in en morgon och tro att jag vet allt bäst på ett företag. Jag kompletterar ofta diskussionen med tre andra eller fem andra. Där tror jag det där beslutet sitter. – Detta är kanske är ännu viktigare idag än det var förr. Det är så mycket man inte kan ha koll på. Ödmjukhet tillsammans med mod är två extremt viktiga egenskaper. – Förmågan att skapa ett klimat där man gör det möjligt för andra att också visa transparens, sårbarhet och öppenhet. Det skulle kunna vara en tredje sak. – Det skapar tydlighet och tydlighet skapar resultat. Det är oerhört viktigt.

 

Konflikträdda ledare?
– Konflikträdda chefer och ledare är jättebesvärligt, men även konfliktsökande chefer ställer till problem. Oftast bottnar konflikträdsla i att man inte vill göra någon besviken. Det är där mod kommer in. Dessutom är det min erfarenhet att konflikter bara blir värre om man inte hanterar dem. Inget blir bättre av att man skjuter upp det. – Det kan också bli paralyserande för en organisation om ledaren inte vågar ta konflikter för vem ska då ta dem? Och hur blir välbefinnandet i gruppen om man inte tar konflikter?

 

Fler egenskaper du inte vill se hos en ledare?
– Att man sätter sig själv först. "Jaget kommer innan laget”. Man fokuserar på sig själv och sin egen självbild och pratar mycket i jag-form. Jag har gjort….o.s.v. Jag tror att det är oerhört negativt för att främja ett gott ledarskap med den här typen av ledare med narcissistiska drag. – Konflikträdsla, för mycket jag-fokuserade och för mycket center-fokuserade, det tror jag i längden är negativt. Jag tror också att personer som är dåliga på att kommunicera har svårt att bli bra ledare. Vi har rätt höga förväntningar idag, 2019 på att ledare kan kommunicera. Är du dålig på kommunikation blir det svårt att vara en bra ledare.

 

Förmågan att sälja in idéer?
– Det här är kopplat till kommunikationen. Jag förstår vad hon eller han säger. Jag förstår vart hon eller han är på väg. Jag tror på den väg företaget har valt. Det är jätteviktigt att man har förtroende för vad en ledare säljer in och kommunicerar. – Det är också viktigt är att man gör saker som visar att det inte bara är något man pratar om. Detta kanske är några av de mest underskattade egenskaperna i ledarskapet.

 

Största utmaningen du har framför dig?
– Den stora utmaningen är allt som händer i samhället just nu, kopplat till hur snabbt det går i techsektorn. Det är en ynnest att gå in i ett företag som har så mycket momentum som Microsoft har. – Den rollen som teknik spelar i samhället och kommer att spela i samhället är oerhört väsentlig. Den stora utmaning vi har som bransch är att förtjäna detta förtroendet. Vi ska klara av att flytta tillsammans med samhället och på samma gång behålla den där tilliten, till och med öka tilliten. Samtidigt blir vi ännu mer beroende av techsektorn. – Det känner jag en enorm ödmjukhet inför. Tech har haft mycket att göra med hur företag utvecklas i samhället och det kommer bara att öka. När man får mer inflytande då har man också ett otroligt stort ansvar att verkligen leverera på ett sunt sätt.

 

AI och dess inverkan på ledarskapet?
– Vi använder redan AI idag. AI hjälper ledare att få ut sitt budskap och tränar ledare i att bli bättre på det. AI kan ta bort flera saker ur ledarskapet så att en ledare får mer tid för att leda. Vi har gjort undersökningar som visar att ledare som använder AI blir bättre ledare och har mer tid för medarbetarna. – När jag kom till Microsoft fick jag för första gången erfara detta. Vi gör inte längre budget och "forcast” med våra säljteam. De har vi automatiserat. – Nu får vi istället siffror skickade till oss eftersom vi har applicerat AI. Tänk vad otroligt mycket tid det skulle spara ledare eller alla organisationer som har någon slags försäljning om man inte satt och hade handpåläggning på detta.

 

Definiera AI
– AI, Artificiell intelligens, innebär att man automatiserar ett antal saker och att man tränar algoritmen så att den lär sig mer och mer vilket ger den mer värde. Tänk på det som att de stärker din intelligens. Det händer något i den här algoritmen som gör att du kommer att kunna fatta ännu smartare beslut. Det tycker jag är ett bra sätt att tänka på det.

 

När kommer AI att ta form?
– AI tar redan idag många former. Det finns ett norskt företag som heter No Isolation. De har lanserat roboten AV1 i som är inriktad på barn som är långtidssjuka och som inte kan gå till skolan. Roboten står på stolen och barnet kan prata med sina klasskompisar utan att vara på plats fysiskt i skolan. – Det kommer att finnas AI i princip allt vi gör. När AI tar form och blir mer mänsklig kommer det att kunna överbrygga allt det som känns främmande.

Microsoft har visat en AI neural TTS i form av hologram. En avbild av dig själv som kan prata olika språk. Bästa användningsområdena? – Det är ett bra exempel på hur man kan skapa en brygga mellan den digitala och den fysiska världen. Det har också en väldigt inkluderande faktor. Innan jag flyttade till Stockholm hade jag ofta team som pratade tio olika språk och hade tio olika kulturer. Nio av dem kanske pratade fantastisk engelska men den tionde gjorde inte det. – Det är en otrolig tillgång när språket inte längre är en barriär. Du sitter på samma kompetens som alla i gruppen men har kanske inte haft lyxen att har lärt dig engelska på samma sätt. AI kan hjälpa oss med inkludering och det är värdefullt. – Det är också viktigt att företag driver frågan om mångfald och inkludering. Om de som jobbar med algoritmerna inte tar med detta så blir det inga bra algoritmer av det helt enkelt. Det är en enormt viktigt fråga. – För att ta ett exempel så har vi utvecklat något som heter Seeing AI. Vi har mjukvaruutvecklare, som är både synskadade och blinda och som vet vad de har för utmaningar. De har utvecklat en applikation som tränar en AI som kan hjälpa dig att se. – Den kan måla upp exakt vad den ser för dig. En fantastiskt human applikation. Det finns mycket inom de här områdena som kan vara med och bidra till en mer inkluderande värld.

 

Vad kan vi vänta oss i framtiden?
– AI kommer att finnas inom alla områden, vilket vi ska vara glada för. Det kommer att bli bättre inom alla områden. Inom sjukvården kommer vi att kunna ställa bättre diagnoser och förutse vilka sjukdomar som kommer.

 


"Det är otroligt spännande att se hur man kan använda AI i goda syften. I dag finns det inget statiskt ledarskap längre."


 

Skulle man kunna bygga in det etiska ledarskapet i AI?
– Det är en strålande affärsidé. Det skulle betyda att man i ledarskapet kan se vad ett beslut får för långsiktiga effekter. Det kommer att finnas entreprenörer som tittar på exakt den typen av användningsområden. – Det är otroligt spännande att se hur man kan använda AI i goda syften. I dag finns det inget statiskt ledarskap längre. Du måste hela tiden hålla örat mot marken. Ett ledarskap är nära dina medarbetare, nära dina kunder och nära din omvärld. Som ledare behöver du leva riktigt passionerat i den kombinationen. Då kan du ge ett bra ledarskap till de flesta organisationer. —

 

Av: Annika Hegardt
Foto: Microsoft

(Artikeln är från Chef & Ledare Magasin)


Chef & Ledare Magasin
Ta del av chefer och ledares erfarenheter. Få deras tips och få en insyn i hur det verkligen går till bakom kulisserna. Genom att läsa fördjupade intervjuer tillsammans med spännande omvärldsbevakning får du en djupare inblick i framgångsrikt ledarskap.

För mer information och frågor om prenumeration kontakta redaktionen på redaktion(@)chef-ledare.com

Chef & Ledare är ett oberoende chef- och ledarmagasin med fokus på fördjupade intervjuer om framgångsrikt ledarskap.
Följ oss på Instagram @clmagasin

Dela på Facebook : Ledarskap. AI. Framtid.
Dela på Twitter : Ledarskap. AI. Framtid.
Dela på Linkedin : Ledarskap. AI. Framtid.