Friskvården som ger effekt
PUBLICERAD 2018-11-01

Friskvården som ger effekt

Hur kommer det sig att förebyggande och individanpassad friskvård ger bäst effekt? Här har du svaren.

När det gäller livsstilsfrågor har vi aldrig tidigare varit så upplysta som i dag, men samtidigt aldrig i så stort behov av förändring. De flesta av oss vet, i alla fall på ett ungefär, vilken livsstil vi bör ha och hur vi bör äta för att må bra.

Trots detta ökar antalet personer som är överviktiga, får diabetes typ 2 och hjärt- och kärlsjukdomar - vilket i sin tur leder till fler sjukdagar per person och år.

Som tur är går flera av våra nya folksjukdomar att förebygga med relativt enkla medel. Så mycket som 80 procent av all hjärt- och kärlsjukdom och upp till 90 procent av all typ 2-diabetes går att förebygga med bättre mat- och motionsvanor.

Somliga kanske tycker att hälsan är var och ens eget ansvar, men arbetsgivare har otroligt mycket att vinna på att ha friska och hälsosamma medarbetare.

Förebyggande arbete lönar sig
Många företag är kopplade till företagshälsovård där man gör analyser och profiler som sedan visar på olika typer av förbättringspotential hos varje medarbetare.

Det är inte ofta man går ett steg till och hjälper varje individ att förändra det som analysen visar - vilket är klart mer fördelaktigt, både för medarbetaren personligen och företagets ekonomi.

Att arbeta förebyggande för att förändra en ohälsosam vana är både enklare och ger bättre effekt än att ta tag i problemet när det redan är ett faktum. I många fall kommer man dessutom väldigt långt med individuell rådgivning kring kost- och motionsvanor.

Individuella friskvårdssatsningar är att föredra
Det finns tre goda argument för företag att satsa på förebyggande friskvård:

1. Det får personalen att må bättre och orka mer.
2. Det får sjukskrivningstalen att minska.
3. Det ökar arbetsgivarens attraktionskraft.

Genom att ta ner friskvårdssatsningar på individnivå får varje medarbetare reda på vad just han eller hon behöver förändra och hur det ska gå till. Många upplever dessutom det individuellt anpassade upplägget mer motiverande än att till exempel få möjlighet att träna gratis på arbetstid.

Att varje enskilt individ blir bemött på sin nivå och får konkreta och enkla tips på förändringar anpassade till just personens egna förutsättningar ger ofta ett anmärkningsvärt gott resultat. I de allra flesta fall behövs heller inga stora förändringar, det räcker gott att få hjälp att ta första steget i rätt riktning.

Fråga gärna Julia Stahre, legitimerad dietist, om hälsofrågor på [epost5442:info@dietistboxen.se] eller besök Dietistboxens webbshop för att få veta mer om hur dina anställda kan äta rätt för att må bra.

Rabatt med HRNytt!
HRNytt erbjuder dig att handla till rabatterade priser i Dietistboxens webbshop . Ange HR10% när du handlar i webbshopen så får du 10 procents rabatt på dina inköp.

Källor: Dietistboxen

Dela på Facebook : Friskvården som ger effekt
Dela på Twitter : Friskvården som ger effekt
Dela på Linkedin : Friskvården som ger effekt