Bryt mönstret: Effektiva strategier för att rekrytera seniora techkandidater
PUBLICERAD 14/5/2024
Lästid ca 3 min

Bryt mönstret: Effektiva strategier för att rekrytera seniora techkandidater

Allt för många har gjort fel när man kontaktat seniora techkandidater och nu får du betala för det. Men det finns en lösning!

Nu tänker kanske du som läser: "Jo, men jag får ändå tag på kandidater och lyckas bra med mina rekryteringar, även på de mer seniora techrollerna”. Hade du ändå velat att rekryteringen var smidigare och tog mindre tid? Läs vidare!

När du ska rekrytera en senior techkandidat så är det antingen till ett nytt projekt eller för att ersätta en medarbetare som slutat och som variten viktig del av teamet och företaget. Det kan vara smärtsamt när en sådan rekrytering tar för lång tid, eller ännu värre, blir fel person.

Låt oss ta ett exempel, en kandidat som vi kallar för Lisa. Lisa är en Javautvecklare med många års erfarenhet.

Eftersom Lisa är attraktiv på arbetsmarknaden innebär det att hon sällan aktivt söker jobb. Du som arbetsgivare måste vara den som gör första kontakten. Det vi måste ta reda på är hur Lisa vill att det ska gå till:

  • Vem vill Lisa prata med?
  • Vad tycker Lisa är viktigt i första kontakten?
  • Hur vill Lisa att den första kontakten tas?

Lisa vill prata med den rekryterande chefen

(Saknas tid för det? Det löser vi, läs längre ner!)

Techkandidater har specifik kompetens. Lisa är inte bara en utvecklare, hon är inte heller bara en backendutvecklare utan Lisa är en Javautvecklare. Många rekryteringsbolag har missat detta vilket innebär att Lisa har fått väldigt många erbjudanden som inte är relevanta. Hon är trött på att prata med rekryterare eftersom de ofta hört av sig om fel jobb.

Lisa vill ha hög relevans, direkt.

Om rätt person hör av sig om rätt roll - då är Lisa öppen för att höra mer.

Lisa vill få ett vanligt e-mail.

Den absolut vanligaste kanalen att försöka nå Lisa på är såklart LinkedIn. LinkedIn är en bra plats för att hitta Lisa men inte det bästa sättet för att få kontakt med henne. Varför? Som utvecklare med ett bra jobb är Lisa sällan inne på LinkedIn. När hon väl är det så har hon InMails från diverse rekryterare inte är relevanta. De förblir olästa. Så även om du kontaktar Lisa på LinkedIn med ett relevant erbjudande så är risken stor att hon inte kommer att läsa det.

Lisa vill få ett vanligt email från en rekryterande chef om en roll som passar henne. Då är det bara en fråga om tajming och Lisa kommer vara öppen för att ta nästa steg och prata mer med dig. Du har maximerat dina chanser att lyckas!

“Hur gör jag om rekryterande chef inte har tid?” Det är just det Intro.io löser. Med Intro kommer kontakten tas från rätt person, med helt rätt relevans, till rätt kandidat och via vanlig e-mail som Lisa faktiskt läser och svarar på.

Vill du veta mer om hur? Ta kontakt med Intro.io här eller testa att göra en sökning.


Om Intro.io

Intro hjälper dig i de första stegen i din rekrytering av seniora techkandidater– search, screening och första kontakt. Med Intros unika sökverktyg hittar vi snabbt och enkelt alla kandidater som matchar det ni söker och kopplar ihop dig och kandidaten. Fokusera din tid på att träffa och intervjua kandidater med rätt kompetens och erfarenhet!