Hemarbete är här för att stanna
PUBLICERAD 9/2/2022
Lästid ca 3 min

Hemarbete är här för att stanna

En ny Sifo-undersökning visar att de som jobbat hemifrån under 2021 kommer att fortsätta jobba hemma under 2022. Vanligast är att arbeta hemifrån några dagar i veckan.

Undersökningen visar att svenskarna tänker jobba lika mycket hemma under 2022 som 2021. 43 procent jobbade hemifrån under 2021 och under 2022 väntas 42 procent arbeta hemma. I storstäderna är det dessutom ännu vanligare med hemarbete. Här har varannan (54 procent) i någon mån jobbat hemifrån och i Stockholm har hela 60 procent gjort det.

– Pandemin är inte över och de senaste årens hemarbete har förändrat hur vi arbetar i hemmet. Något som också syns tydligt i resultaten från vår undersökning. Det blir allt viktigare att se över sitt hemmakontor och ytorna i sitt boende, vilka blir navet för både arbete, umgänge, träning och återhämtning, säger Christine Dalman, förvaringsexpert på Elfa.

Vanligast är att jobba hemifrån några dagar i veckan. Något som en av fem svenskar (20 procent) gör och kommer fortsätta göra under 2022. 5 procent kommer till och med enbart att jobba hemifrån nästa år. Vilket kan jämföras med 9 procent under 2021.

Undersökningen visar vidare att nästan varannan (44 procent) i dagsläget har en ergonomisk anpassad arbetsplats hemma, men det finns många (29 procent) som inte har det. Vissa sitter exempelvis vid köksbordet istället, vilket är dubbelt så vanligt bland de som bor i lägenhet än de som bor i villa eller radhus, 31 procent mot 14 procent. Något som kan tyda på att de som bor i trånga utrymmen har svårare att få till hemmakontoret. Med bättre förvaringslösningar och nyttjande av ytor på rätt sätt, kan man skapa smartare utrymmen och hemmakontor även i mindre hem.

Att få till en för kroppen skonsam arbetsställning är inte helt lätt hemmavid. Hela 18 procent har fått fysiska besvär av att jobba hemifrån under pandemin. Det är dessutom en siffra som är högre bland yngre, nästan en fjärdedel (24 procent) av de som är mellan 16 och 24 år medan motsvarande siffra bland de som är 35 till 55 år är 16 procent. Det är därför av största vikt att man planerar sitt hemmakontor på ett smart sätt framöver.

Tre tips på förvaringslösningar vid hemarbete

Ett flexibelt kontor bakom skjutdörrar

Sätt upp skjutdörrar och gör ett litet rum i rummet - då får du en avgränsad, men rymlig kontorsplats, som inte kräver så mycket plats och där du kan arbeta ostört. Kontorsplatsen döljs dessutom när du stänger skjutdörrarna efter arbetsdagens slut. Är rummet litet kan spegeldörrar göra stor skillnad och ge en känsla av rymd och mer ljus i rummet.

Utnyttja höjden i hemmet och se över djupet på hyllor

Använd väggar till hyllsystem för förvaring av kontorsmaterial. Alldeles för djupa hyllor skapar lätt oordning och döda ytor. Skaffa istället grundare hyllor, eller ännu hellre utdragbara backar som kan placeras tätt. Du får plats med mer och det blir lättare att hålla ordning.

Göm prylar bakom en gardin eller draperi

Gardinarrangemang för en hel vägg skapar en varm känsla och är dessutom ljuddämpande för hemmakontoret. Göm grunda hyllor eller krokar bakom ditt favorittyg så har du fått en effektiv och väl dold förvaringsyta för exempelvis kontorsprylarna, böcker och pappersdokument.

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel på uppdrag av förvaringsföretaget Elfa under perioden 25 november - 1 december 2021. Totalt intervjuades 1280 personer i åldern 18-65 år, varav 1019 personer var yrkesverksamma. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.