Det här händer när du pausar
PUBLICERAD 22/7/2022
Lästid ca 2 min

Det här händer när du pausar

Vi blir mer och mer stressade både på arbetet och privat, något som är enkelt att motverka genom att ta regelbundna pauser. Men varför är just pauser under arbetsdagen så viktigt och hur ser de till att skapa nöjdare och effektivare medarbetare?

Stress är en av de vanligaste anledningarna till att arbetstagare sjukskriver sig och det i sin tur kostar pengar och kan göra att organisationen förlorar i produktivitet. För individen kan stress i värsta fall leda till sämre minne, huvudvärk och långvarig ohälsa. Men för att sänka våra stressnivåer räcker det inte bara att koppla av på kvällen och helgen, utan vi behöver ta regelbundna pauser under arbetsdagen – något som du som arbetsgivare kan hjälpa till med.

Arbetsgivarens skyldighet

Att kunna ta pauser under dagen är en rättighet – enligt arbetstidslagens paragraf 17 ska arbetsgivaren ordna så att ” arbetstagarna kan ta de pauser som behövs utöver rasterna”. Det är alltså du som ska se till att dina anställda har möjlighet att återhämta sig på arbetstid.

Sitta mindre – lika bra som träning

Hög arbetsbelastning är inte skadligt i sig, så länge vi får möjlighet till återhämtning och att växla mellan stillasittande och aktivitet. Forskare har faktiskt kommit fram till att det är lika viktigt för hälsan att sitta mindre som att träna mer. En tur till kaffemaskinen eller att resa sig och gå en sväng runt kontoret var 30-40 minut kan räcka.

Rörelse behövs

Idag är de flesta medvetna om vikten av rörelse i vardagen, men i arbetspauserna behövs inga svettiga träningspass. Enligt forskningen upplevde personer som promenerade en halvtimme på lunchen tre dagar i veckan många positiva effekter – som mindre spändhet, mer entusiasm och att de kände sig mer avslappnade. De klarade också av en högre arbetsbelastning, jämfört med de som inte promenerade.

Småprat mellan kollegorna stärker

Pauser som innefattar småprat mellan kollegor har också visat sig ge energi under resten av arbetsdagen. Småpratet stärker dessutom både gemenskap och trivsel och hjälper oss att få god effekt av vår paus. Nöjda medarbetare blir mindre stressade, stannar längre på arbetsplatsen, känner hög arbetsglädje, blir mer positiva och samarbetar bättre.

Hjälp dina medarbetare ta paus genom att:

Informera

Berätta om fördelen med pauser och uppmuntra till att ta dem.

Utforma

Se till att era lokaler är anpassade för att erbjuda naturliga mötesplatser mellan kollegor.

Skapa ramverk

Etablera planer för gemensamma pauser och fikastunder under veckan.


Källa: Convini, svt, arbetarskydd