4 sätt att slippa ont i ryggen på jobbet
PUBLICERAD 19/12/2022
Lästid ca 2 min

4 sätt att slippa ont i ryggen på jobbet

Hur du sitter, står och rör dig på jobbet påverkar din rygg och din hälsa. Så här under årets mörkaste dagar är det många som känner sig trötta och slitna och längtar till ledighet – men genom att kontrollera ergonomin på din arbetsplats några extra gånger kan du slippa ryggproblem framöver. Här är 4 tips.

1. Tänk på kroppshållningen

När kroppen belastas fel ökar risken för skador. Men genom att göra det till en vana att ta en snabb titt på hur du sitter, står och agerar under arbetsdagen kan du förebygga dem. Se till framför allt till att din kroppshållning är god och att det finns bra balans mellan muskelgrupperna och kroppens fram- och baksida, liksom din vänster och höger-sida. Håll eventuella redskap nära kroppen. Med rätt kroppshållning undviker du enkelt snedbelastning.

2. Hur står du egentligen?

När du står ska tyngden ligga på båda fötterna och knäna ska varken vara översträckta eller för böjda. Tippa inte bäckenet framåt eller bakåt och försök att inte svanka. Se till att du kan slappna av i skuldrorna och axlarna och att huvudet vilar rakt, och inte skjuts framåt eller bakåt. Justera hur du står lite då och då, så skonar du både knän och rygg.

3. Ergonomiska verktyg

Har du rätt stol när du sitter vid datorn? Då kan du undvika mycket av skadorna i rygg och nacke. Når du ner med fötterna i golvet så att kroppen kan få stöd? Kan hela fotsulan vila mot golvet eller fotstödet? Kan 2/3 av låren ha stöd för att undvika tryck i knävecken? Kontrollera dessa punkter regelbundet och se till att utgångsställningen när du sitter är minst 90 graders vinkel i höft, knä och fotled – annars byt eller ställ om stolen.

4. Ta pauser ofta

Många skador uppstår när du gör samma rörelse om och om igen. Det gäller även positioner som stillasittande. Undvik att sitta låst i samma position under lång tid av arbetsdagen och kom ihåg att gå upp och röra på dig emellanåt. När du varierar positionen får du igång blodcirkulationen – vilket också ökar hjärnverksamheten och produktiviteten.

Källa: 1177, Suntarbetsliv