Rekryteringsrapporten 2022 - Så är den perfekta jobbkandidaten

Lästid : 2 min

Rekryteringsrapporten 2022 - Så är den perfekta jobbkandidaten

Pålitlig, förtroendeingivande och ambitiös är de egenskaper du ska framhäva om du vill lyckas på anställningsintervjun. Allt enligt rekryteringsrapporten 2022.

Viktigaste egenskaperna hos en kandidat

I Rekryteringsrapporten 2022 har 513 chefer och rekryterare över hela landet fått svara på frågor om allt som rör en rekrytering. På frågan om vilka egenskaper som är mest fördelaktiga för en jobbkandidat att lyfta under en rekryteringsprocess svarar mer än var tredje, 35 procent, pålitlighet. Därefter följer att vara förtroendeingivande och att visa ambition. Något som 30 respektive 27 procent svarat. Inte långt därefter värdesätter en av fyra chefer att kandidaten är positiv. Att vara snäll och kvicktänkt är däremot egenskaper som hamnar längst ned på listan.

Viktigaste egenskaperna hos en chef

Sveriges chefer och rekryterare fick även svara på frågan om vilka egenskaper som är viktigast hos en chef. Närmare sex av tio, 57 procent, håller lyhördhet som främsta egenskap tätt följt av ledarskapsförmåga, något som varannan svarande anser är viktigt hos en chef. Uppmärksam, organiserad och sympatisk är egenskaper som lyfts fram.

Topplista för kandidater

  1. Att vara pålitlig
  2. Att vara förtroendeingivande
  3. Att visa ambition
  4. Att vara positiv
  5. Att vara lojal

Topplista för chefer

  1. Lyhörd
  2. Stark ledarskapsförmåga
  3. Uppmärksam
  4. Organiserad
  5. Sympatisk

"Att framhäva det bästa av sig själv under en anställningsintervju är inte alltid så lätt som det låter. Stress och nervositet gör att vi inte alltid lyckas framhäva våra främsta egenskaper. Att förbereda sig ordentligt och skriva ned vad det är man vill ha sagt är därför ett tidlöst tips som alla kan ta till sig. Vi vet också att det tar tid att hitta de egenskaper man söker som chef. Det är därför vi utvecklat rekryteringsplattformen Workspace Recruit. Genom att automatisera delar av rekryteringsprocessen sparas tid samtidigt som det underlättar processen för alla inblandade" - Lisa Alsterberg, RecTech-konsult, Workspace Recruit

Om undersökningen

Undersökningen är genomförd av YouGov på uppdrag av Workspace Recruit i mars 2022. Totalt har 513 chefer och rekryterare över 18 år runtom i Sverige deltagit i undersökningen.