Jul på hunddagis - hur ser det ut?
PUBLICERAD 17/12/2021
Lästid ca 3 min

Jul på hunddagis - hur ser det ut?

Under pandemin är det många som valt att skaffa hund men hur blir det när vi ska gå tillbaka till kontoret helt eller delvis? Hunddagis är ett alternativ. På Mimmis hunddagis är det extra festligt under julen.

Berätta om Mimmis hunddagis i Bromma. Vilka är ni och när startade hunddagiset?

Mimmis hunddagis ägs och drivs av mig (Anna Waldenström) och Mimmi Moore. Vi öppnade 1997, så vi har funnits i 24 år.

När började ni med LillJulen för hundarna?

LillJul började redan för 24 år sedan, men då i en väldigt liten skala. Vi tyckte det skulle vara kul att få bjuda hundarna på något gott inför julen. Det blev ett paket köttbullar, sedan har det här eskalerat rejält genom åren. Nu gör vi en leverpastejtårta, rullar bacon, lägger upp skinka och stansar ut blodpudding och leverpastej med pepparkaksformar. Vi gör en egen version av cupcakes som består av olika lager av falukorvsskivor och blodpudding. Sen finns det även köttbullar, prinskorv och frolic (hundgodis) på julbordet.

Det tar flera timmar att förbereda det här, så vi gör det kvällen innan. Alla hundarnas julklappar ska även slås in och läggas under granen. Vi brukar skoja om att det tar 5 timmar att göra iordning julbordet, men bara 5 minuter för hundarna att äta upp det.

Berätta om Luciatåget

Luciatåget består av våra dagishundar utklädda till tomtar, renar, julgranar mm. Kreationerna är oändliga. Vi har även en Lucia som går först i ledet. Viktigt är såklart att poängtera att hundarna som är med i luciatåget tycker att det är jättekul. Är det någon hund som inte vill vara med så behöver de självklart inte det.

Folk står och tittar och skrattar och applåderar förtjust när vi går förbi. Hundarna känner ju av glädjen och blir därför också EXTRA glada och busiga och taggade. Ett år passerade vi förbi en förskola och då satte sig vår Berner sennen, som var det årets Lucia, precis utanför grinden och bajsade. Ett av barnen skrek: Titta, Lucia bajsar! Alla skrattade hejdlöst och tyckte det var väldigt kul. Vi går runt en promenad i området och lussar för grannar, förskolor, pensionärer, ja alla som vill titta.

Hur ser det ut när hundar firar jul?

LillJul börjar när alla anlänt till hunddagiset! Då får de hugga in på julbordet. De s.k storätarna, hundar som kan äta hur mycket som helst, får en jultallrik med en begränsad mängd mat, så de inte äter för mycket. De mindre hundarna, som kanske äter långsammare och försiktigare, samt de kräsna hundarna får hyfsat fri tillgång till julbordet. De får ta för sig av vad de vill.

Efter julbordet är det dags för Luciatåget, där en del av julmaten kommer ut igen, haha. Dagen avslutas sedan med en julklappsutdelning där varje hund får en egen julklapp, det kan vara leksaker eller godis. Allt är personligt anpassat.

Vad är ett hundanpassat julbord?

Det är väldigt mycket protein på ett hundjulbord och inget är tillagat. Allt serveras rått eftersom det är bättre för hundarnas magar.
Tårtan består mestadels av leverpastej och är fylld med hundgodis och korv. Garneringen är blodpudding. Inte direkt vad vi människor kanske brukar äta på vårt julbord. Vi har även en egen version av cupcakes som är skivad falukorv, med en blodpuddingsbit i mitten. Ovanpå finns små hjärtan som är utstansade med pepparkaksformar.