Ta steget till kreativiteten

Lästid : 3 min

Ta steget till kreativiteten

Stillasittande är dubbelt så dödligt som fetma. Med korta promenader minskar du risken att dö i förtid. Ta klivet till en bättre hälsa och ökad kreativitet med promenadmöten.

Det är lätt att förstå varför stillasittande har blivit ett av vår tids största folkhälsoproblem. Många av oss tillbringar stora delar av arbetsdagarna framför datorn eller i möten.

En undersökning som mjukvaruföretaget Cint har gjort visar att närmare 60 procent av oss sitter stilla 4-8 timmar - varje dag.
Steget till ökad rörlighet och bättre hälsa är dock inte långt. Ett enkelt sätt att minska stillasittandet är att ta promenadmöten.

Trenden med gående möten är egentligen inte ny. Apples skapare, Steve Jobs, var en ivrig förespråkare av att ta sina möten utomhus och Facebook-grundaren Mark Zuckerberg har gjort sig känd för att genomföra sina anställningsintervjuer gående i de kaliforniska bergen.

Kreativiteten ökar

Det finns stora fördelar i att flytta möten från konferensrum och kaféer till trottoarer och motionsspår. En studie om promenadmöten som gjordes vid Stanforduniversitetet i fjol visade att 81 procent av deltagarna blev mer kreativa när de promenerade jämfört när de satt stilla.

- Hjärnans problemlösningsförmåga blir helt enkelt bättre. Kroppen tänker bra när den är i rörelse, säger Anna Iwarsson, författare och opinionsbildare inom värdebaserat ledarskap, i en intervju med Telia.

Att hålla möten gående ger dessutom mer ärliga diskussioner och utbyten mellan anställda, samtidigt som mötena blir mer produktiva. Det visar en undersökning som Harvard Business Report har gjort.

Så kommer du igång

För att du ska våga ta det där första förlösande steget och prova en ny mötesform har vi samlat fyra tydliga tips på vägen till ett lyckat promenadmöte:

1. Begränsa antalet deltagare
Två eller tre personer är lagom vid promenadmöten. Är man fler bör man dela in sig i grupper.

2. Gå lagom fort
Gå inte fortare än att ni kan prata och tänka klokt. Blir ni andfådda är farten för hög.

3. Gå lagom långt
Samtalet är målet med promenaden, inte destinationen. Bestäm er för hur länge mötet får pågå och låt tiden styra hur långt ni går.

4. Ta med mobilen
Det kan vara svårt att minnas vad man kommer fram till under ett promenadmöte. Ta med en mobiltelefon eller ett anteckningsblock för korta stödnoteringar.