Hund på jobbet – vad gäller?
PUBLICERAD 14/5/2021
Lästid ca 2 min

Hund på jobbet – vad gäller?

Under pandemin har fler än vanligt skaffat husdjur, framför allt hundägandet har gått upp med hela 11% under förra året då många skaffade valp. Men hur blir det när kontoren öppnar upp igen? Är det klokt att låta sina anställda ta med sig sina fyrbenta vänner till jobbet och hur fungerar det?

Så här säger lagen

Arbetsgivaren bestämmer alltid om det är okej att ta med hund till kontoret. Det finns alltså ingen rättighet att få ha med sig sitt husdjur, men inte heller något generellt förbud. Om någon blir sjuk av djuret är arbetsgivaren dock skyldig enligt arbetsmiljölagen att förbjuda djuret att vara där – arbetsmiljölagen kräver nämligen att ”arbetsgivaren ska vidta alla åtgärder för att förebygga att arbetstagaren utsätts för ohälsa”. Därför kan det vara vanskligt för medarbetaren att räkna med att ha sitt husdjur med sig om någon blir allergiskt. Även om det går fint just nu kan det vara bra att ha en plan B för vad de ska göra om situationen förändras – och en backup plan i form av hunddagis eller en släkting som kan ställa upp.

Allergi kan vara diskriminerande

Hela 18% av svenskarna uppger sig ha någon form av pälsallergi och eftersom det anses vara en fysisk begränsning faller det under diskrimineringslagstiftningen. Du får alltså inte basera ett beslut att inte anställa någon på grund av att de är allergiska mot djur (så vida inte själva arbetsuppgiften innebär djurhantering förstås). Det betyder att om någon anställs och sedan visar sig vara allergisk är det självklart att det är hunden som ska bort från kontoret, inte den anställde.

Räcker hundrädsla som orsak?

Att vara rädd för att gå till jobbet på grund av att det finns en hund där kan räknas som ohälsa, men här är lagen lite otydlig. Oavsett kan det vara smart att ta hänsyn till att kunder och medarbetare kan vara hundrädda och försöka att gemensamt komma fram till vad som fungerar bäst hos just er. Räcker det att avgränsa hundens rörelseutrymme eller störs arbetet ändå? Åter igen är det arbetsgivarens ansvar att värna om alla medarbetares hälsa och bestämma vad som ska gälla.

Fördelar med djur på jobbet

Husdjur är avstressande och det finns till och med studier som visar att produktiviteten ökar med en hund i närheten – inte bara hos ägaren – utan hos alla medarbetare på kontoret. Om hunden är lätt att ha att göra med och inte stör arbetet kan djur på jobbet vara ett fantastiskt sätt att höja stämningen. De underlättar också för korta pauser från datorn och att ta en promenad på lunchen – oavsett väder.


Källa: Arbetarskydd, Astma- och Allergiförbundet