Fem framtidsjobb som växer med covidpandemin
PUBLICERAD 9/2/2021
Lästid ca 4 min

Fem framtidsjobb som växer med covidpandemin

Enligt World Economic Forum kommer 85 miljoner jobb att ersättas av maskiner redan år 2025. Samma år kommer 97 miljoner nya jobb behövas i intersektionen mellan människa och maskin.

Samtidigt uppger arbetsförmedlingen att pandemin skyndat på den pågående digitaliseringen och strukturomvandlingen på den svenska arbetsmarknaden, detta sätter ytterligare krav digital kompetens och en grundläggande förmåga att hantera digitala verktyg.

Därför börjar vi nu undersöka vilka nya roller vi kan se redan 2021 och vilka egenskaper som krävs för att få dem. Enligt Nora Gunneng, VD på rekryteringsbolaget Hays Specialist recruitment kommer nya roller växa fram i takt med skiftet av arbetsfördelningen. Några av de roller som kan tänkas växa är;

1. IoT-analytiker:
Det finns en rad sammanhang där enorma mängder information delas och samlas idag. Med Internet of Things (IoT) har vi allt från smarta klockor som mäter vår sömn till chip som bevakar traktorer på jordbruksfält. Big Data och IoT kommer snart kräva många nya specialister som kan samordna och analysera sådan information. Dessa experter kommer också vara i spetsen för nya sätt att utnyttja datan. Exempelvis har man under Covidpandemin kunnat koppla rörelsemönster till smittspårning och för att optimera restriktioner.

Egenskaper:

 • Kunskaper inom programmering och nätverksteknik
 • detaljerad och analytisk samordnare
 • Omvärldsexpert

2. Zoom-master:
Att arbetslivet flyttat online under covidpandemin och att våra sociala möten blivit digitala har inte undgått många. Hur styrs allt från projektkoordinering och workshops till relationsbyggande när vi inte längre kan ses? En Digital-transformationsstrateg 2.0 är expert på att koppla upp, förankra verksamheten gentemot tekniska lösningar, organisera digitala möten oavsett syfte, vara go-to personen för teknisk support och kommer att bli företagets nya elmotor.

Egenskaper:

 • Organiserad online
 • social, Verbal
 • Tekniskt kunnig

3. 5G-visionär:
De senaste åren har buzzwords som digitalisering tagit mer plats. Tekniken är under ständig utveckling och kan nu möjliggöra allt från nya virtuella världar, kirurgiska ingrepp på distans och fullskalig drift av självkörande bilar. Men med den nya tekniken kan det vara svårt för företag att hänga med eller nyttja nya lösningar på bästa sätt för just dem.

Kapplöpningen om framtiden har trappats upp, vilka kommer vinnande ur digitaliseringskampen? En 5G-visionär är verksamhetens digitala- transformations-strateg 2.0. Bolagets nya affärsutvecklare och framtidsspanare som positionerar organisationen rätt för att vinna striden om framtidens arbetsmarknad. Den hänger med i de nya trenderna och ser till att effektivisera företaget med ny teknik.

Egenskaper:

 • Kan koppla samman samhällstrender med teknisk utveckling
 • Tekniskt kompetent
 • Flexibel och nytänkande

4. Talent aquisition-specialister:
I takt med den påskyndade digitala resan följer även ett skifte i hur företag rekryterar och vad som efterfrågas vid tillsättning av personal. Nya egenskaper såsom självdisciplin blir allt mer eftertraktat i och med arbete på distans. Det kommer att krävas specialister inom rekryteringsstrategi vilka tillgodoser de utmaningar som arbete på distans & digital miljö ställer.

Vilka nya egenskaper efterfrågas bland arbetsgivare eller arbetstagare för att skapa ett så bra arbetsteam som möjlig? Företag kommer behöva anställa HR-specialister med färska kunskaper inom digital rekrytering & bemanning såväl som modern socialpsykologi

Egenskaper:

 • Människokännare, god lyssnare, relationsbyggande
 • Förstår verksamhetens behov
 • Digital native med färska kunskaper inom HR och socialpsykologi som vetenskap

5. VR & AR specialister:
Nu när vi lärt oss att umgås digitalt ska vi snart ta nästa steg och göra det intressant på riktigt. Redan nu är många företag igång med att skapa digitala konferensrum, banketter och prisutdelningar i Virtual Reality (VR). Med AR blir möjligheterna ännu fler då det tillåter fantasin att istället kliva in i verkligheten, liksom en hybrid av virtuell verklighet och verklig-verklighet. Utan att lyfta ett finger kommer vi snart kunna göra väldigt mycket med hjälp av ett par glasögon. VR/AR-utvecklare är med och skapar nya digitala och hybrida världar såväl som helt nya lösningar och tjänster

Egenskaper:

 • Kunskaper inom programmering och UX
 • Kunskaper inom kreativa fält som foto, berättande eller formgivning
 • Nyfikenhet på teknisk innovation och utveckling

6. Digital akutvårdare:
Sist men inte minst. När allt fler sitter hemma utan skyddsnät kommer både den mentala och fysiska hälsanpåverkas. Därför måste det finnas fler som kan snappa upp tecken på sjukdom digitalt. Dessutom behövs vårdare som behärskar det digitala vårdmötet. I takt med att fler läkemedel och tekniska lösningar tillåter mer av omsorgsarbetet att ske per länk kommer behoven växa för sjukvårdspersonal med hög social kompetens och digital kunnighet. Här kan HR-specialister komma att få nya viktiga roller som komplement till den lite mer sterila sjukvården

Egenskaper:

 • Hybridkompetens där konventionell sjukvård möter psykologi
 • Snabb, stresstålig och välkomnar högt tempo
 • Nyfiken trendspanare inom e-hälsa

Källa:World Economic Forum,Arbetsförmedlingen

(Artikeln är från Chef & Ledare Magasin)


Chef & Ledare Magasin

Ta del av chefer och ledares erfarenheter. Få deras tips och få en insyn i hur det verkligen går till bakom kulisserna. Genom att läsa fördjupade intervjuer tillsammans med spännande omvärldsbevakning får du en djupare inblick i framgångsrikt ledarskap.

För mer information och frågor om prenumeration kontakta redaktionen på redaktion(@)chef-ledare.com

Chef & Ledare är ett oberoende chef- och ledarmagasin med fokus på fördjupade intervjuer om framgångsrikt ledarskap.
Följ oss på Instagram @clmagasin