Att hålla effektiva lönesamtal
PUBLICERAD 14/2/2024
Lästid ca 2 min
Podcast

Att hålla effektiva lönesamtal

Hur sätter man upp en välfungerande löneprocess? Vad är viktigt att tänka på som ledare när man ska sätta sig i utvecklings- eller lönesamtal med sina medarbetare – och hur fungerar egentligen sifferlösa avtal? Det är frågor som vi gräver djupare i under det här avsnittet av HRpodden.

Här träffar vi Peder Bertilsson, lönestrateg på Ledarna, som arbetar med att coacha, utbilda och ge råd till chefer när det gäller ledarskap. Han delar generöst med sig om tankar och erfarenheter när det gäller att skapa tillit som ledare och få till en riktigt bra löneprocess.

Citat från Peder ur avsnittet:

”Lönesamtal och utvecklingssamtal är en fråga som förändrats genom åren, fortfarande finns en koppling mellan dem och vissa saker som återkommer, men just nu finns det trender som omformar samtalen. Man har börjat jobba mer agilt.”

”Det finns mycket förväntan på ett lönesamtal. Här är det viktigt att man tidigt berättar för medarbetarna om sin lönepolicy, strategi osv under året. När man landar i lönesamtalet ska man veta om det är en förhandling eller ett besked. Men det är också viktigt att kunna ha en dialog, oavsett vad man kallar det.”

”Det är viktigt att det finns en bra förståelse för hur löner sätts – som chef berhöver man ha med sig någon form av omvärldsanalys med sig in i mötet.”

”Det gäller att minska laddningen för lönesamtalet genom att ha en pågående dialog med medarbetaren hela året. Lönebeskedet ska inte komma som en överraskning.”

”Man behöver ge chefen mandat att vara chef. Att ta egna beslut och stå för dem – helt enkelt utöva sitt ledarskap fullt ut.”

”Det gäller att skapa en process som innehåller tillit. Att prestationer blir sedda av chefen, att medarbetaren litar på att de kommer få rätt lön för sitt jobb.”

Lyssna på Spotify

Lyssna på Acast

Lyssna på Apple Podcast


Om HRnytt-podden

HRnytt-poddens programledare är Hanna Bergfäldt, konsult på FEM HR. I podden intervjuar Hanna aktuella personer, ledare, HR-chefer och andra som kan ge oss insikt, kunskap och inspiration inom HR området. Nya avsnitt släpps en gång i månaden.