5 tips för en kreativ kontors-sommar
Publicierad 2016-06-23

5 tips för en kreativ kontors-sommar

Sommaren är en perfekt tid för att utveckla idéer, testa nya tankar och ta sig tid till problemlösning och förbättringar. Plocka fram era problem, frågeställningar och utvecklingsmöjligheter och sätt fart på kreativiteten!

1. Byt miljö
Har du någon gång glömt varför du gick in i ett rum, och varit tvungen att gå tillbaka till den plats du var förut för att minnet skulle dyka upp igen?

Det visar hur starkt tankar är kopplade till platser - en viss plats leder till vissa tankar. På sommaren, med färre möten och akuta händelser, finns många möjligheter att upptäcka nya idéplatser. Vad får du för idéer som du arbetar ute i parken? Eller på ett lagom stimmigt café?

2. Fokusera
För att lösa mer komplicerade problem eller utforska nya möjligheter behöver vi ostörd fokustid. Även om sommaren innehåller färre störningar så kan vi lätt bli distraherade av mejl, telefonsamtal eller annat. Dessutom formas hjärnan efter hur den brukar användas.

Brukar vi bli distraherade var 5:e minut får vi en hjärna som är van att hålla fokus i fem minuter. För att fokusera längre behöver vi träna. Ta ett aktivt beslut och avsätt en viss tid då du helt fokuserar på ett enda område. Stäng ute alla distraktioner och ta tillfälle att fördjupa dig i ditt utvecklingsområde.

3. Skaffa kunskap, spåna och ta en paus
Idéer och kreativitet behöver inkubationstid. När vi har aktiverat hjärnan och satt oss in i ett problem arbetar hjärnan vidare på egen hand.

Bästa upplägget för att få en genial idé är att formulera problemet eller utvecklingsområdet, skaffa sig kunskap och information och sedan släppa taget och göra något helt annat. Städa skrivbordet, meditera eller ta en promenad som syresätter hjärnan. Hjärnan arbetar vidare med problemställningen och kan leverera en lösning när du minst anar det.

4. Formulera om frågan
Hur man formulerar en situation avgör vilka tankebanor man styrs in på. Innan du börjar leta lösningar, experimentera med problemformuleringen! Dela upp den, formulera om den, prova ett mindre delproblem eller ett större övergripande problem. Ställ öppna frågor. 'Varför…?', 'Vad skulle hända om…?' eller 'Hur skulle det bli om vi gjorde precis tvärtom?'

5. Träna kreativiteten
En vanlig myt är att vissa är kreativa och andra inte. Men att tänka kreativt handlar mycket om teknik, träning och vana. Du tränar kreativiteten när du tänker nya tankar, bryter vanor, utmanar dina tankemönster, skaffar dig nya kunskaper och låter hjärnan leka med idéer, tankar och begrepp.

För att få nya idéer behöver man fylla på med nya intryck, erfarenheter och reflektioner. Ta tillfälle att utveckla ett kunskapsområde och skaffa erfarenhet om hur andra gör. Inte bara det väntade, inom er egen bransch, utan även det oväntade, inom helt andra branscher.

Och när det väl blir dags för semester, passa på att stretcha hjärnan genom att bryta vardagsrutiner, fylla på med nya intryck, prova helt nya aktiviteter, upptäcka nya platser och vila helt från det du gör till vardags.


Dela på Facebook : 5 tips för en kreativ kontors-sommar
Dela på Twitter : 5 tips för en kreativ kontors-sommar
Dela på Linkedin : 5 tips för en kreativ kontors-sommar