Så rekryterar du rätt
Publicierad 2015-11-23

Så rekryterar du rätt

Hur gör man för att hitta kompetent och duktig personal? Rekryteringsexperten Matz Thunberg hjälper dig att hitta rätt.

Bra personal är guld värd för alla företag. Men när tid är en bristvara slår långt ifrån alla rekryteringar väl ut.

- Det kan krävas en ganska omfattande process med urval, intervjuer och uppföljningar för att hitta rätt person till en tjänst, säger Matz Thunberg som är konsultchef på Rekryteringsgruppen.

Matz Thunberg har sett hur allt fler företag väljer att lägga ut bemanning och rekrytering externt, av flera anledningar.

- Företagen slipper då nyttja sina egna HR-avdelningar, om de ens har några, i rekryteringsprocessen vilket innebär att de istället kan lägga tid och kraft där den bäst behövs. En annan fördel är såklart att vi som bara jobbar med bemanning och rekrytering är extremt duktiga på att hitta lämpliga kandidater.

Viktigt att skapa mervärde

Rekryteringsgruppen har specialiserat sig inom tre affärsområden: industri, transport och kontor. Mats Thunberg arbetar med det sistnämnda. I sin vardag hjälper han stora som små företag att hitta konsulter som kan jobba med allt från ordermottagning och redovisning till försäljning och receptionstjänster.

- Generellt sett är det stor personalomsättning i den här typen av yrken, inom vissa tjänster så kort som tre till fyra månader i genomsnitt. Våra konsulter stannar i genomsnitt 14-15 månader på en tjänst, vilket innebär stora vinster för företagen.

Hur kommer det sig att personalomsättningen är lägre bland era konsulter än hos andra anställda?

- Jag tror framför allt att det handlar om att vi bryr oss om dem, att vi är engagerade.

Kan du utveckla resonemanget?

- Det är så viktigt att skapa mervärde i en redan prispressad bransch och för oss kommer våra konsulter i första hand. Vi finns tillgängliga för dem dygnet runt, vi åker ut på besök och vi genomför medarbetarsamtal kontinuerligt. Det är sådana värden vi jobbar med.

Nu finns det ju företag som vill ta hand om rekryteringsarbetet själva, vilka tips har du att ge dem?

- Att ta fram ordentliga kravprofiler, både gällande kompetens och personlighet. Sedan skulle jag rekommendera företagen att välja kandidater med stort engagemang, driv och som delar företagets syn.

Dela på Facebook : Så rekryterar du rätt
Dela på Twitter : Så rekryterar du rätt
Dela på Linkedin : Så rekryterar du rätt