Mer gjort med mindre stress
Publicierad 2016-04-21

Mer gjort med mindre stress

Det är enklare än du tror att öka produktiviteten - och samtidigt minska stressen.

Mejl, sociala medier och multitasking stjäl timmar och åter timmar varje vecka - och bidrar till att ökade känslor av stress och otillräcklighet.

Karriärsajten The Muse har identifierat de allra största tidstjuvarna på arbetet och sammanställt tips på hur du ska handskas med dem:

1. Strunta i mejlen

Att ideligen kolla inkorgen kostar både tid och koncentration. Effektivisera ditt mejlande genom att ta hand om dina mejl vid ett eller två tillfällen per dag.

2. Nöj dig med mindre

Perfektionism är beundransvärd, men det kostar också massor av tid att finslipa projekt och presentationer. Det är bättre att göra uppgifter bra och sen låta dem gå vidare till nästa fas. Nöj dig med lite mindre, helt enkelt.

3. Sluta multitaska

Att hålla många bollar i luften samtidigt eller 'att multitaska' har länge setts som något berömvärt. Det är det inte. Multitasking leder bara till en enda sak - sämre produktivitet. Fokusera på en uppgift i taget i stället, det tjänar du såväl tid som kraft på.

4. Låt dig inte avbrytas

Mängder av tid går till spillo varje vecka på grund av distraktioner. Det räcker med att en kollega ställer en fråga för att fokus ska flyttas och du kommer ur rytmen. Flytta till en miljö där du kan arbeta ostört om du har mycket att göra så får du mer gjort på kortare tid.

5. Bli organiserad

Kaos är effektivitetens fiende nummer ett. De som påstår att de har bättre koll på sina saker när de har stökigt omkring sig är fel ute. Vägen till bättre produktivitet går via formeln:
planera, sortera och fullborda.

6. Ta hjälp

Ensam är inte stark. Våga ta hjälp av arbetskamrater och dela med dig av uppgifter som du vet att andra kan göra bättre. På så sätt kan du fokusera fullt ut på de saker som du är bäst på.

7. Säg nej!

Du kommer aldrig att bli riktigt effektiv om du inte sätter gränser. Bara du kan avgöra vad du klarar och inte klarar av. Säg ifrån om du inte hinner eller orkar med en uppgift, det tjänar både du och företaget på.

Dela på Facebook : Mer gjort med mindre stress
Dela på Twitter : Mer gjort med mindre stress
Dela på Linkedin : Mer gjort med mindre stress