Dödsrisken ingen pratar om
Publicierad 2015-12-09

Dödsrisken ingen pratar om

Problemet är både stort och utbrett, ändå vågar få prata om det. Var tredje person som dör i trafiken är påverkad av alkohol - och de flesta omkommer under helger. Ta del av tipset för att öka säkerheten i december.

Varannan svensk kör bil varje dag. 15 000 av dessa förare är onyktra. Varje år sker ofattbara 4,6 miljoner bilfärder med alkoholpåverkade personer bakom ratten.

Det råder ingen tvekan om att alkohol är ett omfattande trafikproblem, som dessutom ökar under helger och högtider.

- Statistiskt ökar antalet rattfyllerister genom att det blir ett större alkoholintag, säger Johan Alm, gruppchef för trafikpolisen i Dalarna till Dalarnas Tidningar.

Skrämmande siffror
Mellan 2005 och 2013 omkom totalt 1 579 personer i trafiken. En tredjedel av dessa var påverkade av alkohol eller droger, enligt en rapport från Statens väg- och forskningsinstitut (VTI).

Nu närmar sig tiden för julbord, luciafirande och andra trevliga stunder - men också ett stort antal olyckor med allvarlig eller dödlig utgång. Årets mörkaste månad är en dyster period i trafiken med tusentals olyckor, olyckor som i många fall skulle kunna undvikas.

Enkelt att köra säkert
Det finns många sätt för att öka trafiksäkerheten och minska antalet onyktra förare och därmed olyckor. Det allra enklaste är att ha tillgång till en alkomätare.

Du kan bidra till att göra december till en månad fylld av värme och gemenskap genom att köpa en godkänd mätare. Dignita, Sveriges största leverantör av alkomätare, har tillsammans med sajten Alkotrygg tagit fram tre förmånliga erbjudanden på några av marknadens bästa mätare.


AM7000

Dignita AM 7000 för bara 1 695 kronor (ordinarie pris 1 995 kr).
Mätare med avancerad teknik som garanterar säkra mätresultat. EU‑godkänd mätare av extremt hög kvalitet

Läs mer om AM 7000 och beställ »»

AM4000

Dignita AM 4000 för bara 1 295 kronor (ordinarie pris 1 595 kr).
En av de minsta och smidigaste mätarna på marknaden. Väldigt pålitlig och enkel att använda. EU‑godkänd.

Läs mer om AM 4000 och beställ »»

Smarttester

Dignita Smarttester för bara 1 195 kronor (ordinarie pris 1 595 kr). Mätaren som gör din smartphone till ett testverktyg. Enkel, praktisk och bara något större än en tändsticksask.

Läs mer om Smarttester och beställ »»

Dela på Facebook : Dödsrisken ingen pratar om
Dela på Twitter : Dödsrisken ingen pratar om
Dela på Linkedin : Dödsrisken ingen pratar om