Unga vill ha mer ansvar på jobbet
Publicierad 2016-10-11

Unga vill ha mer ansvar på jobbet

Sveriges unga trivs bra på jobbet men majoriteten vill ha mer inflytande. De har också ambitioner att bli chefer i högre utsträckning än äldre personer.

Sveriges unga trivs bra på jobbet men majoriteten vill ha mer inflytande. I åldersgruppen 23-29 år vill 59 procent ha mer ansvar på arbetsplatsen. De har också ambitioner att bli chefer i högre utsträckning än äldre personer. Det visar en Sifo-undersökning som slår hål på myten om myten om lata ungdomar som genomförts av kundserviceföretaget Transcom.

Nittio procent av unga trivs bra på sin nuvarande arbetsplats. För 22 procent i åldern 16-29 år är mer ansvar en faktor som skulle öka trivseln och 25 procent uppger att ett större inflytande i organisationen skulle ha samma effekt. Det visar en undersökning som Transcom har genomfört bland 1 002 svenskar i åldern 16-50 år via TNS Sifo.

Den yngre generationen önskar sig mer ansvar på jobbet i betydligt högre utsträckning än de äldre. I åldersgruppen 23-29 år vill en majoritet (59 procent) vill ha ökat ansvar. Detta kan jämföras personer i åldern 41-50 år där 42 procent svarar samma sak.

- Det har tyvärr blivit en vedertagen sanning att unga medarbetare skulle vara lata och arbetsskygga. Nu är det hög tid att vi slår hål på den myten. Undersökningen visar tydligt att ungdomar i regel är oerhört drivna, vill ta mer ansvar snabbt och efterfrågar ett ökat inflytande på arbetsplatsen. På Transcom är de flesta av våra medarbetare under 30 år och det här resultatet speglar väl attityden hos dem, säger Henrik Olsson, landschef Transcom Sverige.

Unga har också chefsambitioner i högre utsträckning än de över 30 år. Sex av tio i åldern 16-22 år siktar på att blir VD (23 procent), affärsområdeschef (24 procent), eller chef över sitt eget företag (12 procent) i framtiden. Bland de i åldern 30-40 år svarar 42 procent samma sak, varav endast nio procent vill bli VD.

- Unga personer är överlag duktiga på att visa vad de går för tidigt i sin karriär. Möjligheten till mer ansvar snabbt är centralt när många av dem väljer arbetsgivare. På Transcom har vi satsat mycket på att forma företaget på ett sätt som gör att ungas utvecklingsbehov kan tillgodoses. Det gör att vi idag kan rekrytera 4 av 5 ledare internt, säger Henrik Olsson.

Dela på Facebook : Unga vill ha mer ansvar på jobbet
Dela på Twitter : Unga vill ha mer ansvar på jobbet
Dela på Linkedin : Unga vill ha mer ansvar på jobbet