1 av 3 jobbar på fritiden
Publicierad 2016-04-12

1 av 3 jobbar på fritiden

Var tredje svensk jobbar på sin fritid för att hinna med arbetet. Chefer behöver hjälpa sina anställda att prioritera, säger Unionens förbundsordförande Cecilia Fahlberg till Kollega.

En av tre jobbar på fritiden för att hinna med sitt arbete, tre av fem har upplevt symptom på utmattning och var femte svensk har varit sjukskriven av samma orsak.

Uppgifterna som kommer från en undersökning som Unionen har gjort är närmast skrämmande och talande. Det är ingen slump att psykisk ohälsa blivit vår tids stora folksjukdom.

"Chefen måste hjälpa till"

Resultatet bygger på svar från 1 011 personer, där nästan hälften svarat att man jobbar över minst en gång varje vecka, och tre av fyra gör det tre timmar per vecka i genomsnitt.

- Dagens chefer har en väldigt viktig uppgift i att hjälpa till att prioritera när det blir för mycket, säger Unionens förbundsordförande Cecilia Fahlberg till Kollega .

Undersökningen visar att de flesta saknar regler och riktlinjer för att inte störas av jobbet på fritiden, vilket påverkar återhämtningen negativt.

Enligt Fahlberg är det därför viktigt att chefen sätter gränser för sin personal eftersom många själva har svårt att avgränsa sitt arbete. Men hon anser också att ledarskapet behöver utvecklas.

- Man behöver en beteendevetenskaplig kunskap om hur människor blir stressade och hur man gör för att bryta stress. Framtidens chefer måste ha en större tyngd i den typen av ledarskap, säger hon.

Läs mer:
Chefen måste hjälpa till att prioritera (Chef).
Var tredje jobbar på sin fritid (Kollega).

Dela på Facebook : 1 av 3 jobbar på fritiden
Dela på Twitter : 1 av 3 jobbar på fritiden
Dela på Linkedin : 1 av 3 jobbar på fritiden