I huvudet på framtidens HR-chef
Publicierad 2015-08-01

I huvudet på framtidens HR-chef

Hur tänker en blivande personalvetare om framtiden? Vi har ställt frågor till framtidens HR-chef.

Hur tänker en blivande personalvetare om framtiden? Hur vill hon att en chef ska vara? Morgondagens HR-chef avslöjar sina tankar.

Sofia Haag ska börja andra året på utbildningen Personal, Arbete och Organisation (PAO) vid Stockholms Universitet. Hon är en av alla de som kommer att jobba för och driva HR-frågor på företag runt om i landet inom några år. HRnytt passade på att ställa tre snabba frågor till Sofia, en av morgondagens HR-chefer.

Varför började du läsa på PAO?

Anna Kreissl - Sofia Haag.
Sofia Haag.

- En stor anledning till att jag började läsa PAO är mitt intresse för psykologi. När jag hittade PAO-programmet var det möjligheten att läsa psykologi som lockade, men också att man får gå kurser i ekonomi och arbetsrätt, vilket ger en bredare utbildning med många möjligheter. Jag började också läsa PAO eftersom jag tidigare har haft en del negativa arbetslivserfarenheter. Detta har gjort mig uppmärksam på att det finns många orättvisor i arbetslivet, speciellt när man är ung. Jag har också fått uppleva att många arbetsplatser tyvärr kommer undan med att gå runt de regler som finns eftersom de vet om att unga ofta inte vet om vilka rättigheter de har eller hur de ska göra för att stå upp för dem. Jag läser PAO för att kunna bidra till att människor ska kunna trivas på jobbet och för att förhindra orättvisa arbetsvillkor.

Hur ser ditt drömjobb ut?
- Jag har funderat mycket på vad det är jag vill arbeta med i mitt liv, men det har alltid varit svårt för mig att besvara den frågan. I mitt drömjobb har jag en fartfylld vardag där jag träffar många människor. Jag är en person som är strukturerad och tycker om att ha koll och kontroll, därför vill jag gärna ha en roll där jag får vara med och ta beslut där jag också kan föra fram mina medarbetares åsikter. Jag vill jobba med människor, med att skapa en positiv arbetsmiljö där jag kan ge mina medarbetare möjlighet att utvecklas och växa som personer samtidigt som de känner sig betydelsefulla.

Hur vill du att din chef ska vara?
- Jag vill att min chef ska vara ärlig, rättfram och drivande, men också vara personlig. Det är viktigt för mig att känna mig sedd och uppskattad för mina egenskaper och mitt arbete. En chef som jag skulle trivas med är någon som vill och kan ge mig utmaningar så att jag hela tiden kan utvecklas och växa. Någon som kan lyfta och ta itu problem som behöver åtgärdas, och som man också kan ha en trevlig konversation med på fikarasten.

Dela på Facebook : I huvudet på framtidens HR-chef
Dela på Twitter : I huvudet på framtidens HR-chef
Dela på Linkedin : I huvudet på framtidens HR-chef