Sänk stressnivån med ny app
PUBLICERAD 2018-09-01

Sänk stressnivån med ny app

Havet har en bevisat positiv effekt för vårt mående och kan göra oss mindre stressade. Nu lanseras appen som tar havet till dig, även när du befinner dig på torra land.

Naturen har en lugnande, läkande kraft och människor har i alla tider använt till exempel havet som en plats för rekreation, avslappning och återhämtning.

Nu är det inte alla förunnat att få en stund till havs när de behöver det som mest. Rättare sagt, det har inte varit alla förunnat förrän nu.

Viking Line har nämligen skapat Havspausen, en mikropaus-app till datorn, som låter dig som användare koppla bort omvärldens krav och måsten en stund. Under mikropausen visas rörliga bilder på havsutsikten från Viking Line-fartyg samtidigt som du som användare uppmuntras att fokusera på din andning.

Pågår i en minut
Varje mikropaus pågår i en minut och har olika vyer.

- Naturmiljöer och havsvyer har en positiv inverkan på människors välmående när det kommer till till exempel humör, koncentrationsförmåga och stress. Faktum är att forskningen visar att även bilder på och ljud från naturmiljöer kan göra oss mindre stressade. I dagens samhälle är det väldigt många intryck, särskilt i stadsmiljöer, vilket gör att vi har ett behov av att möta naturen för att hitta nytt fokus, säger, Cecilia Stenfors, doktor i psykologi och forskare vid Karolinska Institutet i ett pressmeddelande.

Genom att ta små mikropauser regelbundet under arbetsdagen kan stressnivåerna minskas samtidigt som hjärnan får en chans att återhämta sig. Havspausen stänger av omvärlden för en stund och användaren andas i takt med vågorna. I appen ställer användaren själv in hur många gånger om dagen den vill mikropausa. Efter en minut är pausen slut och personen kan återgå till sina arbetsuppgifter.

- Vi som jobbar på Viking Line har själv upplevt de positiva effekter som det innebär att ha havet nära under arbetstid. Med Havspausen vill vi att fler ska få chansen att få koppla av med hjälp av havet. I appen möts du av vågornas skvalp och en lugn melodislinga, tillsammans med en uppmaning om att fokusera på din andning. Efter pausen kan du återgå till dina arbetsuppgifter - förhoppningsvis med ett nytt lugn i kroppen, säger Camilla Englund, HR-chef på Viking Line.

Här kan du ladda ner Havspausen

Dela på Facebook : Sänk stressnivån med ny app
Dela på Twitter : Sänk stressnivån med ny app
Dela på Linkedin : Sänk stressnivån med ny app