Kan hälsoinsikter förändra beteenden?
Publicierad 2016-06-24

Kan hälsoinsikter förändra beteenden?

Det amerikanska företaget SQL Sentry gjorde en livsstilsanalys på en grupp medarbetare. Ett år senare gjorde de om analysen för att se vad som hade hänt. En hel del, visade det sig.

SQL Sentry hade tagit hjälp av företaget Firstbeat, som är specialiserade på att utvärdera stress, återhämtning och motion utifrån en persons hjärtslag. När SQL Sentry och Firstbeat återsågs gjorde de, förutom en ny livsstilsanalys, en gruppövning med dem som hade blivit undersökta - för att även få mjuka svar.

Firstbeats träningsfysiolog Tiina Hoffman berättar:
- Att göra livsstilsförändringar är inte särskilt lätt, men vi kunde ändå se att både människornas upplevelser och faktiska testresultat hade förbättrats. Den förändringen gick att se på såväl individ- som gruppnivå.

Hon säger att det vanligaste målet inom testgruppen var att bli bättre på att hantera sin tid. Anledningen var att många hade helt rödmarkerade dagar i sina utvärderingar - vilket innebär att kroppen inte vid någon tidpunkt får återhämta sig (vilket visas genom grön färg). I all enkelhet är lösningen att få in avkoppling under den vakna tiden. Vilket många verkade ha lyckats med. Exempelvis hade gruppen med dålig återhämtning under sömnen minskat från 20 % till bara 9 %.

Tiina Hoffman berättar att ett annat vanligt mål var att arbeta med sina motionsvanor. Den grupp som tidigare hade tränat för lite hade gjort tydligt positiva framsteg. Men den motsatta gruppen av träningsälskare visade sig - kanske förvånande för många - också behöva förändring:


Firstbeat

- Om du tränar för intensivt och för ofta så påverkar det din övergripande ork och din förmåga att återhämta dig på bästa sätt. Bäst resultat får man genom en bra balans mellan hård och lätt träning, säger Tiina Hoffman.

Det uppstod ett flertal ögonöppnare. Till exempel insåg en löparfantast hur länge påfrestningen efter ett långt lopp satt kvar i kroppen - hela natten efter en halvmaraton var rödmarkerad (ingen återhämtning alls). Och en motorcykelälskare hade aldrig tänkt på att det var en puls på skyhöga 185 som gjorde honom helt utslagen dagen efter en omgång på racingbanan.

SQL Sentrys vd Greg Gonzalez var mycket nöjd med testerna och uppföljningen:
- Det gladde mig att så många omsatte råden i handling, vare sig det handlade om fysisk aktivitet eller bättre sömn. Det ger en mer hälsosam arbetsplats. Att kunna få siffror på det har varit ovärderligt.

Dela på Facebook : Kan hälsoinsikter förändra beteenden?
Dela på Twitter : Kan hälsoinsikter förändra beteenden?
Dela på Linkedin : Kan hälsoinsikter förändra beteenden?