Friskare personal när man började se på jobbet som en livsstil
Publicierad 2016-05-16

Friskare personal när man började se på jobbet som en livsstil

Att förbättra sin personals välbefinnande låter sig inte göras i en handvändning, men med ett långsiktigt och metodiskt arbete kan belöningen bli stor.

Att förbättra sin personals välbefinnande låter sig inte göras i en handvändning. Men när man tillåter sig att arbeta långsiktigt och metodiskt kan belöningen bli stor. Fråga avdelning 60 vid Norra Österbottens sjukvårdsdistrikt i Finland så får du se.

Avdelningens arbetsförhållandebarometer visar strålande resultat. Personalkostnaderna har sjunkit. Och vikarier behövs knappt längre.

Allting började 2010 genom ett samarbete med företaget Firstbeat, som gör en särskild form av livsstilsanalyser. Utifrån pulsmätningar på personalen, under både arbete och fritid, samlade man in data om deras välbefinnande. Avdelning 60:s föreståndare, Mailis Mäkelä, berättar:

- Livsstilsanalysen gav oss värdefull information om betydelsen av vila och återhämtning efter arbetsskiften. I stället för den personliga uppfattningen såg vi hur uthålligheten var i verkligheten. Det som blev tydligt var att återhämtningen inte var tillräcklig mellan vissa skift. Samtidigt visade det sig överraskande nog att det tyngsta skiftet inte var på natten, utan på morgonen.

- Mätningen gav nya insikter om de olika arbetsskiftens belastning och därmed planeringen av arbetet. Livsstilsanalysen har även vid behov kunnat användas vid bedömning av arbetsförmågan i samarbete med företagshälsovården, säger Mailis Mäkelä.

Kort efter analysen började avdelning 60 att använda en ergonomisk arbetstidplan - som säkerställer tillräcklig återhämtning. Till exempel tog de bort förekomsten av många nattskift i rad, införde lediga dagar och gjorde morgonskiftet mindre belastande. Dessutom la de till autonomi vid planeringen, så att var och en kunde påverka skiften enligt gemensamma regler. Det har bidragit till större ömsesidigt förtroende och arbetsglädje.

 

Firstbeat
Pulsmätningar görs på personalen både under arbete och fritid.


Utöver förändrade planeringsrutiner hjälpte livsstilsanalysen människorna på avdelning 60 att bli medvetna om de goda effekterna av motion. Personalen blev peppad att träna. Och arbetsgivaren erbjöd därför stöd och vägledning till bra kost, träning och vila.

Efter fyra år av aktivt arbete med välbefinnande var det dags för en uppföljningsmätning. Firstbeats analys visade det som avdelningens starkt förbättrade siffror redan hade antytt: återhämtningen, konditionen och det upplevda välbefinnandet hade alla ökat tydligt.

- Det har varit en stor personalsatsning och nu har vi fått ett mycket positivt besked till personalen. Det har tagits emot med iver och som en möjlighet, säger Mailis Mäkelä.

Redaktionen HRnytt

 

Fotnot: Avdelning 60:s erfarenheter har också tagits upp till regional nivå, som riktlinjer vid planering av hälsosamma arbetstider.

 

Dela på Facebook : Friskare personal när man började se på jobbet som en livsstil
Dela på Twitter : Friskare personal när man började se på jobbet som en livsstil
Dela på Linkedin : Friskare personal när man började se på jobbet som en livsstil