Ögonöppnare för hälsan funkar bäst när de är individuella
Publicierad 2016-05-02

Ögonöppnare för hälsan funkar bäst när de är individuella

Tiina Hoffman, hälsocoach på Firstbeat, menar att det inte finns någon »one size fits all«-lösning för dagens stressade människor.

Många människor är stressade idag. Men det finns ingen "one size fits all"-lösning - effektiva åtgärder kräver individuella utvärderingar. Det menar Tiina Hoffman, hälsocoach på Firstbeat, som jobbar med livsstilsanalyser. Hon bjuder därför också på några exempel.


Tiina Hoffman, hälsocoach på Firstbeat
Tiina Hoffman, hälsocoach på Firstbeat.

- Vår livsstilsanalys är vanligen en 3-dagarsmätning i vardagslivet: på jobbet, i fritiden och under sömnen. Då kan vi se vilka händelser som får kroppen att reagera, vilket ofta leder till rejäla tankeställare, berättar Tiina Hoffman.

Hon poängterar att det inte handlar om en läkarundersökning som leder till en diagnos, utan mer om en slags inspiration. Som kan leda till konkreta mål - och större välmående.

- Jag har gjort hundratals sådana här mätningar. Och även om målen på det stora hela är desamma hos alla människor, att hitta en balans i livet, så varierar vägen dit väldigt mycket.
För att visa vad hon menar delar Tiina Hoffman med sig av tre exempel från verkligheten, från olika delar av världen.

48-årig journalist i Nordamerika

Hennes sömn förstördes av kronisk smärta i axlarna i kombination med stor arbetsbörda och en känslosam flytt. Detta uppgav hon själv och det bekräftades i Firstbeats undersökning. Rapporten visade dock att hennes morgonmeditation gav en fin återhämtningsperiod - och att den lite lägre träningsnivå hon hade fått nöja sig med gav tillräckliga hälsofördelar.

- Det var en lättnad för henne att inse att hon inte behövde upprätthålla sitt hårda träningsprogram under denna stressiga period. Insikten var att hon skulle prioritera meditation och faktiskt dra ner på träningsambitionerna.

55-årig chef i Norden

Han hade på det stora hela ett mycket gott resultat, med varierad träning och bra sömn. Men samtidigt noterade han själv att arbetsdagarna präglades av stress i rapporten - förutom efter klockan 16, då han påbörjade en återhämtningsperiod. Det var nämligen då det öppna kontorslandskapet började tömmas på folk.

- Han insåg hur mycket kontorslandskapet påverkade honom. Och att han kunde hantera sin stress genom att laborera med sin egen närvaro. Ibland skulle han kunna jobba hemifrån, ibland senarelägga hela arbetsdagen.

30-årig psykolog och entreprenör i Centraleuropa

Ung och frisk, men mycket stressad på grund av nystartat företag plus andra deltidsjobb. I hans livsstilsanalys var dagarna nästan helt stressmarkerade. Och han uppgav mycket riktigt att i slutet av varje dag var han totalt utmattad. Som tur var hade han i alla fall bra återhämtning under sömnen.

- Den viktigaste insikten för honom var hur viktig sömnen var för honom och att han måste fortsätta att prioritera den. Men självklart förstod han också att det vore bra med en lugn stund varje dag, för att slippa vara så trött på kvällen.

Dela på Facebook : Ögonöppnare för hälsan funkar bäst när de är individuella
Dela på Twitter : Ögonöppnare för hälsan funkar bäst när de är individuella
Dela på Linkedin : Ögonöppnare för hälsan funkar bäst när de är individuella