Då mår du som bäst
Publicierad 2016-04-01

Då mår du som bäst

Vi mår och presterar bäst under två perioder av året, oavsett vad vi jobbar med eller hur våra livssituationer ser ut. Det visar studier från andra sidan Östersjön.

Vad vi jobbar med och hur våra liv ser ut påverkar oss. Men kanske inte i den omfattning som vi tror. Studier av tiotusentals personer visar att vi är allra mest utvilade, mår och presterar som bäst i början av året och när hösten gör entré.

Studierna, som baserats på mätningar som finska företaget Firstbeat har gjort på över 150 000 anställda runt om i Europa, talar sitt tydliga språk: Vi är på topp i januari och september, efter julledighet och sommarsemester. Därefter minskar återhämtningsnivåerna.

Det innebär dock inte att våra fulladdade batterier töms och känslorna av välbefinnande förbyts mot jäkt och stress när ledigheterna upphör, även om det kan kännas så.

Det är snarare förändringen av rytm och rutiner som kan kännas betungande och ge oss en känsla av ökad stress, än faktisk stress.

Två toppar om året

Den första återhämtningstoppen infinner sig i början av året, efter helgerna. Under månaderna som kommer sjunker sedan återhämtningsnivåerna. Under sommaren laddas batterierna igen, vilket ger en andra energitopp. Senare under hösten och vintern avtar energin successivt.

Mönstret går att känna igen under veckorna. I början av veckan är energinivån hög, precis som den fysiska aktivitetsnivån, för att sedan för varje dag innan batterierna laddas upp under helgen igen.

Viktiga lärdomar

Vad kan vi lära oss av mönstren som är desamma för de allra flesta av oss? Kanske kan vi använda kunskapen till att planera och fördela arbete och motion annorlunda, för att på så sätt hushålla bättre med energin under veckorna och året.

För Firstbeat, vars livsstilsanalyser visat sig vara väldigt framgångsrika i arbetet med att minska och motverka stress, har resultaten bidragit till en ökad insikt - och därmed ännu bättre möjlighet att kunna hjälpa människor att göra bättre val och öka sitt välbefinnande.

Läs också:
Så minskar du stressen
Nya reglerna du måste veta om
Jobbstress dödar 200 varje år
Sänkta stressnivåer med ny teknologi

Dela på Facebook : Då mår du som bäst
Dela på Twitter : Då mår du som bäst
Dela på Linkedin : Då mår du som bäst