Inte bättre att stå och jobba
Publicierad 2015-11-02

Inte bättre att stå och jobba

Trodde du att var bättre för hälsan att stå upp och jobba än att sitta? Då trodde du fel. Ny forskning visar att det inte spelar någon roll om du sitter eller står.

Många står upp och jobbar i tron att det är bättre för hälsan jämfört med att sitta ner. Så är det dock inte, om man ska tro på de senaste forskningsrönen.

Forskare vid universitetet i Exeter i 16 års tid följt 5 132 personer för att studera om tiden de sitter, står eller är i rörelse påverkar riskerna till en för tidig död. Resultatet av studien visar att det inte spelar någon roll om man sitter eller står.

- Vår studie visar att problemet snarare är frånvaro av rörelse. Varje stationär hållning där energiförbrukningen är låg kan vara skadlig för hälsan, konstaterar forskningsledaren Melvyn Hillsdon.

Forskarna har dock konstaterat att för lite rörelse under arbetsdagen går att kompensera med träning eller annan typ av rörelse.

- Det viktigaste hälsorådet är att uppmuntra människor att röra på sig, säger Hillsdon.

I den omfattande studien, som omfattat 3 270 män och 1 412 kvinnor, har ålder, kön, etnicitet, generell hälsa, alkoholkonsumtion och diet tagits i beaktande. Studien har publicerats i International Journal of Epidemiology.

Dela på Facebook : Inte bättre att stå och jobba
Dela på Twitter : Inte bättre att stå och jobba
Dela på Linkedin : Inte bättre att stå och jobba