Övertid dåligt för dig och företaget
PUBLICERAD 2015-09-13

Övertid dåligt för dig och företaget

Långa arbetsdagar och övertidsarbete ger inte mer. Tvärtom är det skadligt och ineffektivt att jobba över, visar nya studier.

Resultaten blir inte bättre med långa arbetsdagar och åtskilliga övertidstimmar. Det kan visserligen vara lösningen på en kortare arbetstopp eller för att hinna slutföra ett projekt i tid, men i längden är det skadligt - både för dig själv och för företaget. Det skriver Harvard Business Review som baserar sina rön på aktuell forskning.

I en studie har man kunnat visa att företag inte märker skillnad på medarbetare som jobbar 80 timmar i veckan och på medarbetare som säger att de jobbar lika mycket, men som i själva verket arbetar mindre, skriver tidningen Chef.

Forskning har visat på en rad negativa effekter som för mycket arbete kan leda till, som dålig sömn, depression och ökat bruk av alkohol. Men det stannar inte där. Långa arbetsdagar och mycket övertidsjobb försämrar också förmågan att kommunicera, läsa av andra människor och hantera känslor. Dessutom ökar risken för misstag.

Läs mer: Fyra skäl till att gå hem från jobbet i tid (Chef).

Dela på Facebook : Övertid dåligt för dig och företaget
Dela på Twitter : Övertid dåligt för dig och företaget
Dela på Linkedin : Övertid dåligt för dig och företaget