Ny teknologi utmanar företagshälsovården
PUBLICERAD 2015-08-31

Ny teknologi utmanar företagshälsovården

De positiva hälsoeffekterna av en ny typ av livsstilsanalys är häpnadsväckande. Det visar mätningar av 150 000 anställda i Europa.

En kombination av ny teknologi och professionell rådgivning kan komma att utmana den traditionella företagshälsovården, åtminstone när det gäller stresskontroll och återhämtningsförmåga.

Det är finska Firstbeat som utvecklat en livsstilsanalys där man med hjälp av pulsvariationsmätning enkelt kan överblicka anställdas hälsa och välbefinnande.

- Livsstilsanalysen är lätt att genomföra och genom att mätningen pågår dygnet runt ger den en riktigt god helhetsbild över personens välbefinnande och prestationsförmåga, säger Juho Tuppurainen som är Business Director för Corporate Wellness hos Firsbeat.

Informationen som samlas in analyseras innan varje individ får en rapport som tillsammans med professionell rådgivning har visat sig vara effektiv för att förbättra anställdas hälsa.

- Rapporterna har tillsammans med professionell rådgivning en väldigt kraftfull verkningsgrad.

Tupparainen kan luta sig mot de mätningar som genomförts på 150 000 anställda på företag i Europa. Mätningar som visar att 82 procent antingen har lyckats förbättra sin stresskontroll, sömnkvalitet eller sina motionsvanor med hjälp av livsstilsanalysen.

Även om man bortser från de resultat som företag och anställda uppnått med hjälp av livsstilsanalysen finns det ännu bättre anledningar för arbetsgivare att överväga Firstbeat i sitt företagshälsoarbete - inte minst det faktum att 90 procent av de tidigare deltagarna rekommenderar livsstilsanalysen.

- Den passar i princip alla och är både enkel och motiverande för deltagaren att genomföra. Dessutom är resultaten mätbara även beräknat i kronor, säger Juho Tuppurainen.


Vad skiljer Firstbeat från till exempel de smarta armband och klockor som översköljt marknaden det senaste året?
- Hälsoarmband och liknande konsumentprodukter är en bra lösning för att ta del av sin egen aktivitetsnivå, men motiverar ofta dem som redan mår bra. Livsstilsanalysen ger en bättre helhetsbild av personers välbefinnande och innefattar även feedback från livsstilsexperter.

Vilka direkta fördelar får företag som väljer Firstbeat?
- De får en väl beprövad metod för att minska kostnaderna relaterade till sjukskrivningar samtidigt som deras anställda får faktabaserad personlig feedback som motiverar till handling. De får dessutom ett verktyg för välbefinnande både på individ- och organisationsnivå. Det är inte bara en mätning, utan på basis av resultaten görs individuella handlingsplaner innehållande mål och åtgärder för varje anställd.

Läs också: Ny metod minskar stress

Anders Nilsson
anders.nilsson @ hrnytt.se

 

Dela på Facebook : Ny teknologi utmanar företagshälsovården
Dela på Twitter : Ny teknologi utmanar företagshälsovården
Dela på Linkedin : Ny teknologi utmanar företagshälsovården