Det finns ingen positiv stress
Publicierad 2015-08-01

Det finns ingen positiv stress

Många hävdar att positiv stress är något bra. Tvärtom, anser stressexperten Mats Venndahl.

Många hävdar att positiv stress är något bra. Tvärtom, tycker stresshanteringscoachen Mats Venndahl.
- Positiv stress kan vara farligare än negativ stress, säger han.

Stress är en naturlig reaktion. Ett sätt för oss att göra oss redo inför utmaningar. Många upplever också att ett visst mått av press kan vara bra för för motivationen och för att få saker gjorda.

Faktum är vi kan klara av positiv stress, så kallad eustress, i hög utsträckning eftersom den kommer av något som vi upplever som spännande eller utmanande. Men det innebär inte för den skull att stressen är positiv.

- Över en längre tid utan återhämtning är eustress precis lika skadlig som det vi upplever som negativ stress. Det blir kronisk stress, säger stresshanteringscoachen Mats Venndahl.

All stress är negativ

Venndahl hävdar att det inte spelar någon roll om stress är positiv eller negativ. Båda formerna av påfrestning eller press är skadlig över tid.

- Vad som händer är att vi får stressrespons i kroppen via stresshormonerna både under positiv och negativ stress. Och när man upplever positiv stress är risken ännu större än när man har negativ stress eftersom man inte lyssnar på kroppens signaler. Allt är ju så roligt och spännande, säger Mats Venndahl.

Det som från början är kul och inspirerande kan lätt sluta i stressrelaterade problem - om man inte lyssnar till signaler som till exempel sömnsvårigheter, huvudvärk, trötthet, muskelvärk och dålig mage.

- Återhämtning är helt avgörande för att hantera situationen innan det är för sent, oavsett om stressen är positiv eller negativ.

Känn efter och agera

Ett stort problem enligt Venndahl är att vi i dag accepterar stress som ett normaltillstånd, något som hör vardagen till, och därför inte agerar innan det är för sent. I de allra flesta fall har varningssignalerna funnits där, utan att vi lyssnat.

- Jag har träffat så många under min tid som stresscoach som sagt: "Jag trodde aldrig jag skulle gå bli utbränd. Jag såg inte det komma tills …'

Mats Venndahl poängterar vikten av att lyssna på kroppens signaler och att se till att få den återhämtning kroppen behöver.

- Om varningslampan lyster på instrumentpanelen i bilen så kör vi inte vidare. Vi parkerar och tar därefter bilen till verkstaden innan motorn skär. Det är precis så vi ska agera när kroppens varningslampa börjar lysa.

Dela på Facebook : Det finns ingen positiv stress
Dela på Twitter : Det finns ingen positiv stress
Dela på Linkedin : Det finns ingen positiv stress