Appar gör dig lycklig
Publicierad 2015-08-16

Appar gör dig lycklig

Vill du må bättre och ha ett lyckligare liv? Då ska du titta hit. Här är apparna som ökar ditt välbefinnande.

Vill du må bättre och ha ett lyckligare liv? Då ska du titta hit. Här är apparna som ökar ditt välbefinnande.

De senaste åren har psykologi inom vetenskapen fått ett allt större genomslag. Det innebär att man fokuserar på faktorer som ökar det subjektiva välbefinnandet, sådant som höjer humöret och gör oss lyckliga.

Lycka är nyckeln till hög livskvalitet och ett långt liv. Forskning visar att glada och lyckliga människor i genomsnitt lever sju till tio år längre än andra.

Men kan en mobilapp påverka vårt mentala mående? Ja, faktiskt.
Forskning, bland annat från Umeå universitet, har visat att det faktiskt går att skapa nya vanor och öka välmåendet med hjälp av appar.

Enligt psykologen Lucie Maddox gillar de allra flesta att få råd om hur man kan leva bättre. I The Guardian har hon räknat några ett antal appar som kan göra dig lyckligare:

Headspace
Mindfulness-app som innehåller tio korta mediationer och fyra filmer som förklarar vad meditation är.

Dream
En app som läser av och registrerar din sömn under natten via dina rörelser. Ett ljudlandskap sägs påverka dina drömmar och appen väcker dig vid "rätt" tillfälle, vilket ger ett behagligt uppvaknande.

Live Happy
Bygger och baseras på positiv psykologi. Appen uppmanar dig till olika aktiviteter som i forskning har visat sig öka välbefinnandet. Hjälper dig att leva i nuet och fokusera på positiva tankar.

Thought Diary Pro
En app som håller koll på dina negativa tankar och ger dig bättre, mer positiva alternativ. Grundar sig på kognitiv beteendeterapi.

Mindshift
Skapad för tonåringar som vill ha eller behöver hjälp med känslor av ångest, men fungerar lika bra för vuxna. Appen ger nyttig information om vad ångest är och strategier för att hantera problemet. Innehåller också tips för panikartade situationer.

Way of Life
En app som hjälper dig att sätta mål och följer upp dina resultat varje dag. Innehåller också grafer som följer dina personliga framsteg. Väldigt användbar om du jobbar med att skapa nya vanor.

My Mood Tracker
Samlar information om sömnmönster, motion och flera andra saker som syftar till att du ska må bättre.

Appiness
Baserad på forskning inom positiv psykologi och innehåller 21 olika utmaningar som du kan ta dig an och applicera på ditt vardagsliv. Svårighetsgraden ökar succésivt i takt med att du klarar av utmaningarna.

Take a break
En app för korta, enkla mediationsstunder på jobbet när du behöver varva ner. Innehåller en kortare meditation på sju minuter och en längre på 13 minuter.

Dela på Facebook : Appar gör dig lycklig
Dela på Twitter : Appar gör dig lycklig
Dela på Linkedin : Appar gör dig lycklig