Halva arbetsveckan ägnas åt mobilen
Publicierad 2016-01-04

Halva arbetsveckan ägnas åt mobilen

Halva arbetsdagen ägnas åt mobilen. Det visar en undersökning som analysfirman Inizio har gjort.

Mer än hälften av arbetande personer under 30 år använder mobiltelefonen fyra timmar eller mer i jobbet under en vanlig arbetsdag. Det visar en undersökning som analysfirman Inizio har gjort tillsammans med Digitala Livet.

- Unga personer i undersökningen värderade generellt mobilen högre på jobbet och använder också mobilen betydligt mer under en arbetsdag än äldre personer, säger Karin Nelsson, senior rådgivare på analys och undersökningsföretaget Inizio som gjort undersökningen, till Aftonbladet .

Resultatet av undersökningen visar att mobilen kommer att bli allt viktigare i jobbvardagen.

- Det hänger också ihop med en av de övergripande megatrender vi ser just nu globalt: individualisering. Mobilen är mer personlig än datorn.

En tydlig trend

Det är inte bara i jobbet som unga svenskar använder mobilen allt mer. Luren nyttjas även för betalningar, faktureringar och webbmöten.

- I Sverige är vi väldigt intresserade av tjänster som sparar tid. En viktig faktor för detta är att många känner att hjulen snurrar allt fortare i samhället och vardagen. Därför är de intresserade av tjänster som kan spara en sekund eller två vid varje kurva på vägen, skriver Karin Nelsson och kollegan Anders Lithner i framtidsrapporten Schibsted Future Report.

Datorn viktigast

Även om mobiltelefonen används allt flitigare är datorn fortfarande störst på jobbet. Hela 78 procent anger att datorn är det viktigaste arbetsredskapet. 18 procent av de tillfrågade anser att mobilen är viktigast, medan bara två procent väljer surfplattan som sitt viktigaste verktyg.

- Datorn är fortfarande viktigast. Men vi ser i denna och andra undersökningar att det här kommer att förändras på kort tid, säger Karin Nelsson.

Dela på Facebook : Halva arbetsveckan ägnas åt mobilen
Dela på Twitter : Halva arbetsveckan ägnas åt mobilen
Dela på Linkedin : Halva arbetsveckan ägnas åt mobilen