Egna kontor är trendigt igen
Publicierad 2016-04-09

Egna kontor är trendigt igen

Kontorslandskap och aktivitetsbaserade är ute. Nu vill vi ha egna kontorsrum igen.

Flexibla lösningar, kombikontor eller öppna kontorsmiljöer. I takt med att det moderna arbetslandskapet har förändrats och nya typer av arbetsplatser växt fram. Den senaste trenden är dock en återgång till det traditionella: det egna kontorsrummet.

Aktivitetsbaserade arbetsplatser har varit och är fortfarande populära, framför allt är det möjligheten att välja arbetsmiljö efter uppgift attraherar. Men populariteten till trots är flexibla kontor inte rätt lösning för alla.

- Eftersom olika verksamheter har olika behov och olika medarbetare finns ingen universell kontorslösning, säger forskaren och arkitekten Christina Bodin Danielsson till Karriär.

Kontroll över sitt arbete och hur det ska utföras är a och o när ett kontor eller en arbetsplats ska utformas. Forskning har visat att personer som har möjlighet att påverka och kontrollera sin situation klarar väldigt hög arbetsbelastning.

- Det är nyckeln i kontorsutformning. Man ska till exempel inte behöva utsättas för ljudstörningar om man under tidspress måste koncentrera sig på en krävande arbetsuppgift, säger Bodin Danielsson.

Många arbetsgivare kör i diket när de planerar sina kontor eftersom de väljer lösningar som de sett andra företag använda sig av. Men varje arbetsplats behöver sin specifika utformning, anpassad till medarbetarnas arbete och behov.

Den senaste trenden är cellkontor, vilka är betydligt bättre anpassade till personalens behov än vad till exempel öppna kontorslandskap har varit. Med små, avskilda rum ges personalen möjlighet att arbeta i ensamhet utan risk för störande ljud eller högljudda kollegor.

Dela på Facebook : Egna kontor är trendigt igen
Dela på Twitter : Egna kontor är trendigt igen
Dela på Linkedin : Egna kontor är trendigt igen