Livsfarligt att jobba för mycket
Publicierad 2015-09-08

Livsfarligt att jobba för mycket

Är ditt arbete en dödsfälla? Amerikanska forskare har bevisat att för mycket jobb är lika dödligt som passiv rökning.

Att det är ohälsosamt att arbeta för mycket är känt sedan länge. Nu har forskare från Stanford och Harvard identifierat precis hur farligt det faktiskt är att jobba för många timmar.

I studien som publicerats i Behavioral Science & Policy har man undersökt tio olika arbetsförhållanden och i vilken grad de är skadliga för anställdas hälsa, skriver Veckans Affärer.

Fem arbetsförhållanden är tydligt skadliga för hälsan; att jobba för många timmar, att jobba i skift, att ha konflikter med familjen om arbetet, för höga krav på jobbet och att inte ha inflytande över sitt arbete.

Studien visar dock att det finns faktorer som kan mildra de skadliga arbetsförhållandena så som: att bli uppmuntrad, att kunna socialisera, att ha tillgång till frisk- och sjukvård via sin arbetsgivare och att få känna sig rättvist behandlad.

Forskarna bakom studien har dessutom räknat fram att arbetsrelaterad stress leder till minst 120 000 dödsfall i USA varje år och kostar omkring 190 miljarder dollar i vårdkostnader.

Läs mer: Jobbar du för mycket? Då dör du tidigare (Veckans Affärer).

Dela på Facebook : Livsfarligt att jobba för mycket
Dela på Twitter : Livsfarligt att jobba för mycket
Dela på Linkedin : Livsfarligt att jobba för mycket